Södra inför ett nytt virkessortiment

Det nya virkessortimentet ska underlätta för Södras medlemmar vid hantering av stormskadad skog. Efter stormarna Malik och Gyda ligger enligt Södras inventering drygt två miljoner kubikmeter skog nedblåst.

 

Stormfälld barrmassaved och barrtimmer kan nu läggas tillsammans för att effektivisera avverkning, skotning, lossning och skogsägarens arbete. 
Foto: Mostphotos


Södras medlemmars område drabbades av mycket nedblåst skog, men framför allt Götalands östra delar drabbades än hårdare av stormarna Malik och Gyda som drog in över landet i början på 2022. Södra inför därför ett nytt virkessortiment för att underlätta hanteringen av stormskadad skog för deras 52 000 medlemmar.

– Det är viktigt att man som skogsägare inventerar sin skog och ser till att hantera sin stormskadade skog så snabbt som möjligt. För att underlätta detta arbete för våra medlemmar och effektivisera transportarbetet inför vi i Södra nu ett sortiment för stormskadad skog, säger Kim Gunnarsson, tillförordnad virkeschef, Södra Skog.

Effektiviserar arbetet

Möjligheten för skogsägaren att lägga stormskadad barrmassaved och barrtimmer tillsammans kommer effektivisera arbetet och hjälpa skogsägaren.

– Stormsortimentet kommer hjälpa Södras medlemmar och familjeskogsbrukare att lättare ta hand om sin stormskadade skog. Med sortimentet kan skogsägaren samla stormskadad massaved och timmer tillsammans, vilket kommer leda till en mindre komplicerad och snabbare avverkning, skotning och lossning. Detta skapar ett mer effektivt arbete, vilket hjälper Södra att hämta och hantera mer stormskadad skog under våren.

Var försiktig

Södra betonar även att det är mycket viktigt att arbetet med stormskadad skog sker med stor försiktighet.

– Arbetet med stormfälld skog är svårare och farligare än vanligt avverkningarbete. Det innebär att man ska vara extra noggrann med säkerhetstänket och – som alltid – sätta sin och andras säkerhet främst, säger Kim Gunnarsson, tillförordnad virkeschef Södra Skog.

 

Priserna på stormskadad barrskog gäller från och med 11 mars

Massavedsandel:  355 kr/m³fub

Timmerandel +18 cm:  700 kr/m³fub

 

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 april 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera