Ny gallringsspecialist från Grangärde

Log Max minsta skördaraggregat 928 har varit med sedan 90-talet, men nu kommer en efterträdare. Det nya Log Max 2000T både sågar och matar snabbare än föregångaren.

Med 430 kilo är det nya Log Max 2000T företagets nya minsting bland skördaraggregat, som nu matar med fyra meter per sekund tack vare ökat hydraultryck. Foto: Log Max

Små gallringsmaskiner som Terri och Malwa har gett nytt liv till Log Max minsta skördaraggregat som inte riktigt passade in i företagets produktprogram när gallringsskördarna blev allt större. För att erbjuda ägare av dessa mindre maskiner ett högpresterande skördaraggregat med moderna funktioner och ökad effektivitet har Log max nu utvecklat 2000T med en matningshastighet på fyra meter per sekund.  Nästan en meter per sekund eller motsvarande 30 procent snabbare än det gamla 928.

Litet men effektivt

– 2000T är ett litet men effektivt gallringsaggregat. Aggregatet passar på små basmaskiner, som går i täta bestånd eller där markförhållandena är känsliga. Utvecklingen som aggregatet genomgått kommer att göra våra kunder riktigt nöjda, säger Lars Strömsund, marknadschef på Log Max i ett pressmeddelande.

Ramkonstruktionen är densamma som på 928, men det nya aggregatet har bland annat fått mer hållbara kvistknivar med annan vinkel och mindre, snabbare matarhjulsmotorer på 280 kubikcentimeter jämfört med de tidigare 365 kubiksmotorerna.

Högre tryck

Hydraultrycket har justerats upp från 210 till 280 bar, vilket ger de mindre motorerna ökad matningshastighet samtidigt som dragkraften bibehålls.

Även sågen, som är av modellen Easy-Cut och har blivit snabbare genom det ökade trycket. Kedjespänningen är fortfarande manuell men har uppdaterats för enklare underhåll.

Log Max har också passat på att byta ut merparten av aggregatets hydraulcylindrar till nya, mer hållbara varianter och längdmätningen har uppdaterats med en beröringsfri givare.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera