Skog som brukas ger en positiv effekt på klimatet
Skogen i det ”norra barrskogsbältet” har undersökts i en internationell forskningsrapport som analyserar mängden lagrad kol i skogen. Man jämför skog som brukas flitigt och skog som brukas mindre flitigt för att se vart det lagras mest kol.
Denna studie har fått ett stort intresse eftersom de boreala skogarna (norra barrskogsbältet) anses vara en koldioxidsänka som alltså tar upp mer koldioxid än vad den avger till atmosfären. I studien ingår Sverige, Norge, Finland, Kanada, Ryssland och amerikanska Alaska. Totalt har 25 forskare från dessa länder, samt forskare från forskningsinstitutet IIASA i Wien, Österrike, undertecknat studien i en rapport. I studien har man använt sig av data som dessa länder har rapporterat in till FN:s klimatorgan, UNFCCC.
Studien visar att Sverige och Finland brukar sin skog mer intensivt än exempelvis Kanada och Ryssland. Intensiteten på skogsbruket mättes genom att se hur många procent av skogarnas totala kolförråd som skördas varje år. Sverige och Finland skördar cirka 1,5 procent av sitt totala kolförråd varje år jämfört med 0,3 procent i Kanada, eller 0,1 procent i Ryssland. Det finns arealer i Ryssland som är avsatta för att brukas, men ligger så pass avlägset utan vägar att det inte lönar sig.
Under perioden 1990–2017 ökade både skördarna och kolförrådet i träden med 35 procent, i de länder som brukade sin skog intensivt. I länderna med ett mindre intensivt skogsbruk var lagringen av kol betydligt mindre, bara några få procent eller minus.
– Resultatet motsäger tesen att skogsavverkning orsakar en så kallad ”kolskuld”, som på sikt skulle leda till ett minskat förråd av kol. Rapporten stödjer alltså inte påståenden om att obrukade skogar gör störst klimatnytta, säger Peter Högberg, som är professor i skoglig marklära vid SLU som har lett arbetet med rapporten, i ett pressmeddelande.
De intensivt skötta skogarna har en högre tillväxt och en lägre genomsnittsålder än den obrukade skogen. Den brukade skogen har ett högre kolupptag än den obrukade. Under tiden som de intensivt skötta skogarna samlar på sig mer kol så försvinner det lagrad kol från de obrukade skogarna genom skogsbränder. Det brinner hela 50 gånger mer i Ryssland och Kanada än vad de gör i Sverige, Norge och Finland. Ungefär 0,5–0,6 procent av den totala arealen skog under ett år brinner ner i Ryssland och Kanada. I Sverige brinner det ner ungefär 0,01 procent varje år.
Mer information och länk till forskningsrapporten hittar ni i följande länkar
SLU:s pressmeddelande