KD vill sänka kravet på inblandning av biobränslen – till EU:s nivå

Kristdemokraterna vill minska kravet på inblandning av biobränslen i drivmedel för att på så sätt sänka priset på diesel.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor vill att kravet på inbladningen av biodrivmedel ska sänkas för att priset på diesel inte ska ligga lika högt. Foto: Kristdemokraterna

– Vi har nu en situation där priset på diesel ökat på ett år från 16 kronor till 20,87 kronor. Det är klart att det märks och att läget är allvarligt, sa Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Vid dagens presskonferens som gick att se via SVT Forum meddelade partiledaren att man är kritiska till de höga kostnaderna på diesel som man anser påverkar privatpersoner och företagare negativt. I sitt tal framhöll Ebba att vi i Sverige ska vara stolta över att vi är ledande i klimatomställningen. Men att man behöver hitta ett sätt att göra omställningen ”utan att den slår ut vår egen befolkning”.

– Om vi ska klara av den här balansakten att både värna om hushållens ekonomi och värna om lantbrukare och konkurrenskraft för företagen och samtidigt klara klimatomställningen. Då tror vi att vi behöver göra två saker framöver, sa hon.

Sänk kravet på inblandning

Kristdemokraterna föreslår att kravet på inblandning av biobränslen i drivmedel ska sänkas till 14 procent. Det är samma nivå som EU föreslagit ska vara en målsättning för länder att landa på vid år 2030.

– Den nivån kan vi klara redan nu. Men det är en kraftig sänkning jämfört med det som är dagens krav på 30,5 procent.

Sänkningen skulle enligt Ebba leda till en sänkning med tre kronor av dieselpriset vid pump. Motsvarande omkring 200 kronor vid en generell tankning.

– Det är en kraftfull åtgärd men som vi tror är helt nödvändig för att balansera upp den ohållbara situation som påverkar så många hushåll och så många företagare i dagsläget.

Kräver hållbart biobränsle

Enligt Ebba har man inget emot en högre inblandning som sådan, men att priset på biobränslen i så fall inte kan ligga på den höga nivån som den gör idag. Men också på en annan faktor som hon menar på är viktig.

– Det bygger också på miljöaspekten och frågan om hållbarhet. Att vi kan säkerställa biobränsle som är hållbart. Just nu importerar Sverige 75 procent av allt det biobränsle som vi gör av med och det bidrar också till den ohållbara situation vi har nu.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste