Ala sågverk utökar och anställer

Sågverket utanför Ljusne i södra Hälsingland ska öka produktionstakten och går därför upp i dygnetruntdrift med en utökad personalstyrka på 50 personer.

Vid Stora Ensos sågverk i Ljusne pågår ett arbete för att utöka personalstyrkan med utökade skift för att maximera produktionnen. Foto: Stora Enso

Det är SVT Nyheter Gävleborg som rapporterar om Stora Ensos sågverk Ala i Ljusne, som likt andra sågverksföretag känner av en ökad efterfrågan på sågade trävaror.

På sågverket som håller på att öka personalstyrkan från 200 till omkring 250 anställda produceras utöver sågat virke också processat trä och pellets.

– Det är ju klimatsmart att bygga i trä, vilket har gjort att efterfrågan på sågade trävaror har ökat väldigt mycket och kommer att fortsätta öka i framtiden, säger Christer Rosén, chef för Ala sågverk till nyhetskanalen.

Redan i dag kör man enligt Rosén sågverket på max men med en för liten personalstyrka. Rekryteringen har pågått sedan sommaren 2021, men det har varit svårt att hitta rätt personal.

– Det är en stor utmaning både för oss och generellt inom industrin, säger han.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera