Lätt och stark stamkvistare

Den nya batteridrivna stamkvistaren Stihl HT 50 kombinerar hög effekt med låg vikt för skonsam och effektiv kvistning. Batteridriften innebär enligt Stihl också en förbättrad balans.

Stihls nya batteridrivna stamkvistare kan förlängas till 330 centimeter och har en batteritid på upp till 45 minuter. Foto: Stihl

Stihls nya batteridrivna stamkvistare har en total längd på 280 centimeter och kan användas för stamkvistning och beskärning i både park- och skogsbruksmiljö. HTA 50 har en kraftfull elmotor som drivs av ett 36 Volts litium-jon-batteri, med låg ljudnivå, vilket enligt Stihl innebär att inga hörselskydd behövs vid arbete med stamkvistaren.

Praktiska detaljer

– HTA 50 får inte bara pluspoäng när det gäller räckvidd och skäreffekt. Den imponerar också med många praktiska detaljer sett till både arbetskomfort och utrustning. Till exempel är batteriet placerat i maskinhuset vilket ger en utmärkt balans och bättre arbetsställning. Reglaget är utformat för både vänster- och högerhänta och den halkfria beläggningen på handtaget ger ett säkert grepp, säger Mats Gustafsson, produktchef Stihl Norden i ett pressmeddelande.

Kompakt växelhus

Som standard är den nya stamkvistaren utrustad med Stihl ¼” Picco Micro 3-kedja, samt svärdet Rollomatic E Mini, som tillsammans ska ge en bra skäreffekt. Ett kompakt växelhus ska dessutom ge en bra sikt över skärpunkten.

Som tillbehör finns bland annat ett riggrör med vilket den totala längden kan förlängas till 330 centimeter. HTA 50 kan dessutom demonteras helt utan verktyg för enkel transport.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera