Skogsskadecentrum ska förebygga hot mot skogen
Sveriges Lantbruksuniversitets nya skogsskadecentrum kan nu växla upp sin verksamhet efter ett intensivt halvår av rekrytering, planering och budgetförslag.
Regeringen beslutade i våras att anslå 30 miljoner kronor per år till SLU och deras skogsskadecentrum. Detta för att kunna öka forskningen och beredskapen i frågan om skogsskador. Listan med hot mot den svenska skogen blir allt längre. Skogsskadecentrum kommer att ha som uppgift att förebygga och övervaka skador som granbarkborre, vindfälle, torka, askskottssjuka, diplodia, phytophthora, brand, törskate med fler.
– Vi har förstås redan omfattande forskning kring hoten mot skogen, men det här är en bra förstärkning. Det handlar både om att öka forskningen och att öka beredskapen för att agera snabbare när något händer, säger Jonas Rönnberg, forskare vid institutionen för sydsvensk skogsvetenskap SLU Alnarp som är föreståndare för det nya centrat.
Virtuellt centrum
Jonas Rönnberg har den ledande rollen för centrat med ett övergripande ansvar för verksamheten. Vid sin sida finns en styrgrupp och en arbetsgrupp som jobbar med att bereda forskningsanslag och att vara en brygga till näringen. Rönnberg har även de två biträdande föreståndarna Åke Olsson och Weibke Neumann Sivertsson som båda är forskare vid SLU.
– Ingen av oss arbetar heltid och vi har inget kontor med vårt namn på dörren. Vi är ett virtuellt centrum, vilket fungerar utmärkt, men det tar lite tid att forma organisationen, säger Jonas.
Snabba svar
En viktig del för att kunna förebygga eventuella nya hot mot den svenska skogen är att kunna jobba snabbt och få fram ett svar snabbt. I centrat kommer en grupp analytiker jobba för att snabbt ta fram riskkartor och konsekvensanalyser för exempelvis en ny insekt. Detta är en viktig del för att snabbt kunna agera.
– För att vidta åtgärder måste vi förstås ha koll på läget. Här kan vi ta hjälp av ny och lovande teknik, däribland kartläggning med hjälp av fjärranalys och drönare. Vi håller också på att ta flera kliv framåt med DNA-analys för att upptäcka och identifiera skadorna på ett tidigt stadium. Hittills har det krävts ett ganska omständligt analysarbete i laboratorium, nu hoppas vi mycket på handhållna instrument som kan användas i fält och ge resultat ganska direkt.
Många hot
Pengarna som projektet tilldelas kommer fördelas mellan ökad forskning, forskarskola för doktorander och nya forskningsprojekt. Rekryteringen av doktorander är i full gång och man har ganska klart för sig hur pengarna ska fördelas ut på de olika posterna.
– Vi ska bidra till samordning och kunna reagera snabbt på hoten, som är många och blir fler med ett förändrat klimat, vårt sätt att bruka skogen och global handel med växter och trävaror
Även Skogsstyrelsen har fått ökade medel för att arbeta med frågorna.
– Vi arbetar naturligtvis nära myndigheten med allt från att leverera forskningsresultat till akuta utryckningar och kartläggning av skadorna, avslutar Jonas.