Knärot sätter stopp för skogsägaren Fredrik

Fredrik Anderssons skog har skadats av granbarkborren men nu stoppas hans planerade avverkning av Skogsstyrelsen på grund av den fridlysta orkidén knärot.

Skogsägaren Fredrik Andersson får inte avverka sin skog eftersom det växer Knärot på skogsskiftet. Foto: Mostphotos

– Vi tycker om naturen, vi vill värna den och det är ju därför vi också har växter i naturen för att vi här värnat skogen och här blir man nästan straffad för de. Här är det en slags konfiskering av mark, som är otäck, säger Fredrik Andersson i en intervju med P4 Sörmland.

För Fredrik Andersson på Knutsta Gård i Valla innebär det ett ekonomiskt bakslag när barkborren får härja fritt i den slutavverkningsbara skogen.

– Vi är ju anmodade från Skogsstyrelsen att ta bort så mycket som möjligt för att hindra att barkborren sprider sig än mer, men nu får jag inte avverka.

Vill ha ersättning

I höstas upptäckte Fredrik att hans skog blivit angripen av barkborren och gjorde då en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen upptäckte då att den rödlistade orkidén knärot växte i beståndet och förbjöd avverkning i området. Skulle Fredrik avverka ändå blir påföljden 150 000 kronor i böter.

– Jag har inga problem med att lämna kvar en del men jag vill ha ersättning för de. Det är där skon klämmer, att det är så svårt att få någon ersättning.

Många vill Avverka

P4 Sörmland har även pratat med skogskonsulenten Susanna Ek vid Skogsstyrelsens distrikt i Sörmland och Örebro som säger att de under förra året förbjöd slutavverkning på ungefär 50 platser där det fanns rödlistade växter eller fåglar. Detta hänger ihop med att många skogsägare vill avverka sin skog på grund av granbarkborren.

– Knäckfrågan är väl lite, hur vi ska kunna få till den här ersättningsfrågan, säger Susanna Ek i intervjun med P4 Sörmland.

Valdemar Jensen
Valdemar Jensen
Tel: 073-925 05 41
E-post: valdemar@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste