Fossilfritt mjukpapper tack vare flytande biogas

Essity blir först i världen med storskalig fossilfri mjukpapperstillverkning utan koldioxidutsläpp. Detta tack vare flytande biogas (LBG) som levereras av Gasum.  

Från och med januari 2022 kommer hygien- och hälsobolaget Essity vara först i världen med att tillverka mjukpapper i stor skala utan några fossila CO2-utsläpp när produktionsanläggningen i Lilla Edet växlade över från naturgas till biogas. Foto: Gasum

Efter en testperiod med flytande biogas (LBG) från Gasum i mars 2021 har Essity nu växlat över till LBG för samtliga leveranser och blir därmed först i världen med att tillverka mjukpapper i stor skala utan fossila CO2-utsläpp. Naturgas byttes ut mot biogas vid produktionsanläggningen i Lilla Edet där produkter under namnen Tork och Lotus tillverkas.

En ny standard

– Vi vill bryta barriärer och sätta en ny standard för hållbar mjukpappersproduktion. Med minimerat koldioxidavtryck och mindre miljöpåverkan kan våra kunder och konsumenter köpa hushålls- och toalettpapper med en helt ny hållbarhetsprofil. Vi är stolta över att vara först i världen med storskalig mjukpappersproduktion utan fossila koldioxidutsläpp. Det är ett viktigt steg av flera för bättre hållbarhet, hygien och hälsa, säger Christian Carlsson, platschef på Edet Bruk mjukpappersfabrik i ett pressmeddelande.

Flytande biogas tillverkas av matavfall, gödsel och andra biologiskt nedbrytbara råmaterial, och är enligt Gasum ett 100 procent förnybart bränsle som kan minska CO2-utsläppen under sin livscykel med upp till 90 procent jämfört med konventionella bränslen. 

Tillsammans i framkant

Essity uppskattar att övergången från naturgas till biogas kommer att minska de fossila CO2-utsläppen med omkring 9 000 ton per år. Eftersom naturgas och biogas till stor del består av metan, är de utbytbara med varandra och gjorde övergången kostnadseffektiv då inga ytterligare investeringar krävdes.

 – Som en av de största biogasproducenterna i Norden är vi mycket glada över att utgöra en del av Essitys övergång till biogas. Att arbeta tillsammans i framkanten av hållbara energilösningar genererar erfarenheter och lärdomar som kan användas för att påskynda omställningen även för andra industrier. Genom att fortsätta investera i ökad biogasproduktion kommer kan vi hjälpa fler företag inom industrin, sjöfarten och transportsektorn att ta nödvändiga steg för att bli koldioxidneutrala, säger Tommy Mattila, Vice President Industry på Gasum.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste