Branddrabbad underleverantör bromsar John Deere

Skogsmaskintillverkaren John Deeres leverantör av vipparmar drabbades under natten till tisdagen av en brand som förstörde hela produktionsanläggningen. Något som kommer påverka leveranstiderna av skogsmaskiner.

En fabriksbrand hos den finska underleverantör som levererar vipparmar till John Deere Forestrys skördare och skotare innebär produktionsstörningar i skogsmaskinfabriken i Joensuu. Foto: John Deere

Fabriksbranden hos den finska underleverantören av vipparmar till skotare och skördare kommer enligt John Deere Forestry att innebära produktionsstörningar i fabriken i Joensuu.

Enligt Skogsmaskintillverkaren är det i nuläget svårt att säga hur branden och produktionsstörningarna kommer påverka leveranstider av maskiner. Samtliga kunder som beställt en ny eller begagnad maskin kommer att kontaktas separat för mer information.

”Vi beklagar det som inträffat och kommer att göra allt vi kan för att minimera leveranstiden för våra kunder”, skriver Henrik Johansson, sverigechef på John Deere Forestry AB i ett pressmeddelande.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera

Kriget i Ukraina får träpriser att rusa

Allt fler konkurrerar om skogsråvaran. Det pågående kriget i Ukraina har kraftigt minskat Rysslands exportvolymer till Europa. Det skapar utbudsbrist och leder till en stark prisutveckling som gynnar svenska skogsägare. Samtidigt växer risken för brist på träråvara. Skogsindustrin står också inför utmaningar, till exempel kring biologisk mångfald och en ökad reglering från EU. Det framgår av Handelsbankens senaste rapport om den svenska skogssektorn.

Kommentera