Limträ slår produktionsrekord

Branschorganisationen Svenskt Trä har fört statistik över den svenska limträproduktionen sedan 1997 och ser ett stadigt ökande intresse och en ökad försäljning. 2021 blev ännu ett rekordår med flera nya byggprojekt.

Det nya sportcentret på Sannafältet i Karlstad är ett av många byggprojekt där limträ används. Centret får ett bågformat tak med en spännvidd på 58 meter vilket möjliggörs genom limträets höga bärförmåga. Foto: Sören Håkanlind

Svenskt Trä har tillsammans med branschens aktörer listat ett urval av limträprojekt som byggts och håller på att färdigställas.

– Det är alltid lika spännande att se hur limträ används i olika byggnadsprojekt och hur materialet medverkar i att forma framtidens hållbara samhälle. Oavsett om det handlar om bostäder, idrottshallar, kommersiella lokaler eller konsumentdrivna projekt har limträ hittat hem och funnit sin självklara plats. Det gör att framtiden ser ljus ut, säger Johan Fröbel, chef för teknik och handel på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

Hög bärförmåga

Limträ har många goda egenskaper, och en av dessa är den höga bärförmågan som bland annat utnyttjats vid bygget av ett nytt sportcenter på Sannafältet i Karlstad, vars inomhusarena och utomhusläktare byggs med en limträkonstruktion från Moelven Töreboda AB.

Den stora limträkonstruktionen har ett bågformat tak med en spännvidd på 58 meter. Bygget inleddes våren 2020 och hela sportcentret väntas stå klart hösten 2022. Moelven Töreboda AB levererar även limträ till Lisebergs nya vattenpark Oceana som kommer att bli cirka 13 600 kvadratmeter stor med en badyta på nästan 6 000 kvadratmeter inomhus och 4 000 kvadratmeter utomhus. NCC har ett partneringsamarbete med Liseberg AB och inledde byggnationen i november 2020. Den nya vattenparken i centrala Göteborg beräknas stå klar i början av 2024.

– Limträets höga bärförmåga tillåter stora fria spännvidder och skapar fina möjligheter för olika typer av idrottshallar och badhus. Dessutom har limträ många praktiska fördelar som låga underhållskostnader och goda akustiska egenskaper vilket gör det särskilt lämpligt för större publika byggnader, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Positiv utveckling

Hållbarhet och funktion är något som blivit allt viktigare inom byggsektorn och även där är limträ ett bra alternativ enligt Svenskt Trä. Till exempel bygger Coop Nord Stora Coop Norrböle i Skellefteå med en pelarbalkstomme i limträ från Martinsons Byggsystem AB och planen är att den 2 500 kvadratmeter stora butiken ska öppna sommaren 2022. Martinsons Byggsystem AB har det senaste året även levererat limträ till flera padelhallar i regionen, där den senaste i raden uppförs i Sollefteå.

– Det är roligt att ytterligare en stor livsmedelskedja väljer att bygga hållbart med trästomme. Det är också en positiv utveckling att det byggs så många fina och klimatsmarta padelhallar i trä, säger Stig Axelsson, försäljningschef på Martinsons Byggsystem AB.

Trä är också anpassningsbart och lämpar sig enligt Svenskt Trä till avancerade konstruktioner med utmanande geometri. Limträ från Setra Trävaror AB bidrar till att lyfta Göteborgs nya landmärke Universeum som får en ny, kreativ tillbyggnad med trästomme ritad av Wingårdhs.

Hand i hand

Den sfäriska kupolen i limträ har en mycket komplicerad geometri och blir kronan på verket i utbyggnaden som beräknas stå klar under 2022. Setra levererar även limträ till ByggPartner AB och deras pågående arbete med Ängbykyrkans tillbyggnad i Bromma där limträ ingår i stomme och interiör.

– Limträ och KL-trä går hand i hand och vi har stor nytta av de stora CNC-maskiner som används i tillverkningen av KL-trä. Här kan vi bearbeta limträ när det krävs extra precision, som i fallet med limträbalkarna till utbyggnaden av Universeum i Göteborg, säger Daniel Edman, försäljningschef för limträ på Setra Trävaror AB.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 05 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste