Bergkvist Siljan säljs till österrikisk sågverkskoncern

Sågverksföretaget Bergkvist Siljan AB meddelar nu att österrikiska Mayr-Melnhof Holz Holding Group förvärvat verksamheten. Ulf och Per-Ragnar Bergkvist blir kvar som delägare i sina nuvarande roller.

Mayr-Melnhof Holz Holding Group förvärvar Bergkvist Siljan AB. I bild från vänster: Richard Stralz, CEO Mayr-Melnhof Holz och Ulf Bergkvist, Chairman Bergkvist Siljan AB. Foto: Bergkvist Siljan

Förvärvet av Bergkvist Siljan AB är ytterligare ett steg i Mayr-Melnhofs tillväxtstrategi, och en investering som ökar koncernens totala produktionskapacitet med 50 procent till 2,7 miljoner kubikmeter sågad vara per år. Affären omfattar de tre sågverken i Insjön, Mora och Blyberg.

Imponerande meritlista

– Mayr-Melnhof Holz, som familjebolag med en imponerande meritlista, är en mycket bra långsiktig majoritetsägare för Bergkvist Siljan. Vi har kommit långt sedan sammanslagningen mellan Siljan Group och Bergkvist-Insjön 2019 och att bli en del av en framgångsrik internationell träindustrikoncern är det naturliga nästa steget för oss. Vi tackar ESSVP IV och Orlando Nordics för deras stöd och samarbete sedan 2018 och ser fram emot att arbeta tillsammans med teamet från Mayr-Melnhof, säger Ulf Bergkvist, ordförande i Bergkvist Siljan i ett pressmeddelande.

Passar bra ihop

Familjeföretaget Mayr-Melnhof har varit verksamma inom sågverksbranschen i 170 år och får genom förvärvet en förstärkt position även p den nordiska marknaden.

– Mayr-Melnhof Holz Group och Bergkvist Siljan passar bra ihop. Båda har jämförbar historia, båda är familjeföretag med en lång tradition på över 100 år och båda är dedikerade i hållbarhetsarbete. Vi ser fram emot ett givande samarbete och ömsesidigt utbyte av erfarenheter, säger Richard Stralz, VD för Mayr-Melnhof Holz Holding AG.

Ekonomidirektör Michael Wolfram tillägger:

– Vi är mycket optimistiska att vi kan snabbt realisera synergi- och tillväxtpotentialen som ett gemensamt bolag, och stärka vår marknadsposition.

Affären ska granskas av berörda myndigheter och väntas bli klar under första kvartalet 2022.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste