Elpriserna har lett till vedbrist

När allt fler vill elda med ved för att ersätta den rekorddyra eluppvärmningen har det lett till en bristsituation hos landets leverantörer.

Just nu råder en extremt hög efterfrågan på ved och många av landets producenter sålde slut årets lager långt innan vintern börjat på allvar. Foto: Mostphotos

Flera medier, däribland Aftonbladet och Sveriges Radio Örebro, rapporterar om vedbrist och vedproducenter som blir nerringda av köpare som är på jakt efter billigare alternativ till uppvärmning av sina hem.

Vi har slut

Aftonbladet har intervjuat vedproducenterna Årby Rusthåll Gård i Uppland och Dahlbergs Skogsvård i Östersund som båda vittnar om en snabb åtgång av sina lager. Dahlbergs Skogsvård har redan sålt slut på 3 000 kubikmeter som man hade på lager inför säsongen.

– Vi har slut. Det har varit en himla åtgång. Vi gjorde tvåtusen säckar med 1,5 kubikmeter ved inför säsongen. De tog slut i september, säger Rasmus Dahlberg, en av delägarna i Dahlbergs Skogsvård till tidningen.

Ingen torr ved

Även vedproducenten Pelle Nylén som varit i branschen i 25 år vittnar om en stor efterfrågan och en bristsituation på torr ved i hela Örebro Län.

– Jag vet ingen av mina kollegor som säljer ved som har torr ved, säger han till Sveriges Radio Örebro.

Till nyhetskanalen uppger han att han tror att det är pandemin och de höga elpriserna som ligger bakom den ökade efterfrågan.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste