Han tar över Östavallsågen med unik träimpregneringsfirma

Efter att Norrskogs sågverk i Östavall lades ner och utrustningen såldes har det varit oklart vad som kommer att hända med anläggningen. Men nu väntar en mångmiljonsatsning som ska väcka liv i industriområdet igen.

Efter nedläggningen ska det gamla sågverket i Östavall nu få nytt liv igen när en ny träimpregneringsfirma etablerar sig på området. En investering på upp omkring 20 miljoner kronor som ska skapa nya jobb i bygden. Foto: Norra Skog

SVT Nyheter Västernorrland har pratat med egenföretagaren Robert Högdahl fån Sundsval som är mannen bakom investeringsplanerna på det gamla sågverksområdet i Östavall utanför Ånge. Högdahl planerar att satsa omkring 20 miljoner på en unik, linoljebaserad träimpregneringsmetod som ska ge giftfritt virke.

Unik metod

Metoden går ut på att en speciellt raffinerad linolja upphettas under tryck enligt ett speciellt körschema. Effekten blir en jämn impregnering som gör att träet blir vattentätt, likt Gore Tex.

– Det är ingen som gör något liknande idag. Basen är linolja och trä och det finns ju redan, men själva impregneringsmetoden är unik, säger Robert till Nyhetskanalen.

Enligt Robert lämpar sig det gamla sågverket mycket bra för hans planer då det är i gott skick med god infrastruktur.

– Det var inte länge sedan man stängde ner sågen så allt är ganska fräscht och fungerar. Det finns gott om ström och även järnvägsspår in på området om man skulle vilja använda de, säger han.

Mycket i pipeline

Investeringen ska ske stegvis och löpande utifrån företagets tillväxt och nya jobb kommer också att skapas.

– Vi börjar med ett par anställda och förhoppningen är att växa till omkring 20 anställda, men vi har mycket i pipeline också så det kan nog bli fler om det blir succé, säger Robert.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste