GS-facket agerar mot Stora Enso

Efter att ett nätverk av skogsentreprenörer i Värmland och Dalarna anmält Stora Enso till FSC ger sig nu även fackföreningen GS in i ärendet kring uppsagda entreprenörer som ersätts med utländsk arbetskraft.

Efter att ett nätverk av Skogsentreprenörer som sagts upp av Stora Enso till förmån för snabbutbildad utländsk arbetskraft anmält skogsbolaget till FSC ger sig nu även GS-facket in i ärendet. Enligt förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommer man nu agera för sjyssta villkor i skogsbranschen. Foto: Björn Schubert

2021 har varit ett turbulent år för många av Stora Ensos skogsentreprenörer i Mellansverige där skogsbolaget först kom med plötsligt förändrade, ökade produktionskrav och nu senast sagt upp ett flertal entreprenörer i Värmland och Dalarna som ska ersättas av snabbutbildade migrantarbetare från Östeuropa.

GS-facket agerar nu mot Stora Enso och skickar en formell avvikelseanmälan till certifieringssystemen FSC och PEFC. GS anser att Stora Enso inte lever upp till standardernas principer om att gynna det lokala näringslivet.

Handlar om sänkta kostnader

Detta har fått ett nätverk av drabbade entreprenörer och nu även GS facket att se rött, något som resulterat i att skogsbolaget i år fått ett flertal anmälningar till certifieringsorganisationen FSC och nu även PEFC emot sig. Anmälningarna gäller avsteg från regelverket där certifierade företag ska bidra till att bibehålla eller förbättra lokalsamhällens sociala och ekonomiska välstånd.

I stället för att förlänga kontrakt med lokala, väletablerade entreprenörer har Stora Enso valt att teckna avtal med en skogsvårdsentreprenör baserad i Uppsala som ska utöka verksamheten med skogsentreprenad genom att snabbutbilda utländska maskinförare.

– Hur kan en firma med säte i Uppsala vara lokal när de ska göra jobb i Värmland, och Stora Enso samtidigt har sagt upp samarbetet med de lokala entreprenörer som finns? Det är uppenbart att det handlar om att sänka kostnaderna, det fattar alla och det är larvigt att påstå att det handlar om något annat, säger Magnus Lindberg, ombudsman på GS till tidningen Dagens Arbete.

Kommer att agera

I en debattartikel i fackföreningens tidning Arbetet uppger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö att måttet är rågat när det gäller ”skogsbolagens girighet”.

” GS-facket vill tydligt markera, från och med nu är det inte business as usual. Vi kommer nu att agera för att vända utvecklingen i skogsbruket. Vi ska ha ett skogsbruk fritt från arbetskraftsexploatering och utnyttjande. I kampen för schyssta villkor kan vi som förbund inte sätta oss på läktaren”, skriver han i ett uttalande tillsammans med avtalssekreterare Madelene Engman.

Enligt GS handlar det om ett 30-tal anställda hos skogsvårdsföretaget Magnus Thor som ska snabbutbildas. Även om det inte är ett så stort antal av den totala yrkeskåren menar fackföreningen att det är början på ett sluttande plan som kan få negativa konsekvenser för lokalsamhällen på landsbygden, arbetsmarknadsmodellen och hela skogsbranschen.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste