Smålandssåg investerar för ökad kapacitet

Det privatägda sågverksföretaget J G Anderssson och Söner AB (JGA) med säte i småländska Linneryd satsar på framtida expansion från dagens 250 000 till 400 000 kubikmeter sågad vara. För att uppnå denna ökning investerar företaget i en ny virkestork.

2018 köpte JGA fyra kammartorkar och nu får Valutec återigen förtroendet att leverera en ny kanaltork som ska hjläpa sågverket att öka sin produktion. Från vänster i bild: Magnus Ragnarsson, personalchef JGA och Leif Gustafsson, torkansvarig hos JGA och Foto: Valutec

JGA grundades 1928 och sysselsätter i dag över 130 personer inom sågverk, emballagetillverkning, virkesinköp och bioenergi. I JGA ingår också Skånetimmer AB med inköps- och avverkningsorganisation.

Ökad produktion

Årsproduktionen ligger i dag på 250 000 kubikmeter sågad vara, varav omkring 70 procent går på export. Planen är att öka produktionen till 400 000 kubikmeter sågad vara vilket föranlett investeringen i en ny kanaltork från Valutec med en årlig torkkapacitet på 80 000 kubikmeter. Sedan tidigare har JGA fyra kammartorkar från samma leverantör, vars styrsystem man också använder i torkprocessen.

Står väl rustade

Torken är av typen TC och har åtta torkzoner.

– TC torken gör att vi står väl rustade för framtiden. Samtidigt som den ger oss hög kapacitet levererar den även ett gott torkresultat som lever upp till framtidens kvalitetskrav säger Magnus Ragnarsson, personalchef på JGA i ett pressmeddelande.

Torken byggs i rostfritt stål och monteringen ska påbörjas i augusti 2022.

TC-tork:

TC är en förkortning för tvärcirkulation och principen bygger på att virkespaketen satsas på längden genom zoner där luften cirkulerar tvärs kanalens längdriktning. Det gör det möjligt att reglera klimatet separat i olika zoner, enligt ett schema som ligger mycket nära en kammartorks idealschema.

Källa: Valutec

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 december 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste