Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister

Flera nya ministrar presenterades av Magdalena Andersson (S) efter hennes regeringsförklaringen. Bland annat blev Mikael Damberg ny finansminister. Anna-Caren Sätherberg får landsbygdsfrågorna på sitt bord.

Anna-Caren Sätherberg blir statsråd i Näringsdepartementet och enligt Sveriges Radio även den nya landsbygdsministern. Foto Sveriges Riksdag.

9.30 på tisdagsförmiddagen var det dags för Magdalena Andersson (S) att läsa sin regeringsförklaring och sedan presentera vilka personer som kommer att ingå i den nya regeringen. Redan innan träffade hon pressen på väg till riksdagen.

– Det är spännande att lyssna på alla spekulationer om hur det kommer att se ut, efter att ha lyssnat på spekulationerna – ni kommer att bli överraskade, lovade Andersson.

Nya regeringen

Inte helt oväntat presenterades Mikael Damberg som ny finansminister. Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister. Här nedan ser ni hela listan: 

Hans Dahlgren, EU-minister

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister

Mikael Damberg, finansminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Ida Karkiainen, civilminister

Peter Hultqvist, försvarsminister

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Lena Hallengren, socialminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Anna Ekström, utbildningsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Ann Linde, utrikesminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Viktiga frågor

Under tisdagsförmiddagen den 30 november presenterade Magdalena Andersson (S) sin nya regering. Foto: Regeringskansliet

I sin regeringsförklaring pratade Magdalena Andersson om flera enligt henne viktiga frågor för Sveriges fortsatta utveckling. Minskad brottslighet och segregation, bättre förutsättningar på arbetsmarknaden men också högre krav på att männiksor ska komma till arbete. Men också om att stärka välfärden, som hon ansåg hade en del brister, som blivit tydliga under pandemin. Men även om vikten av att fler vaccinerar sig i kampen mot corona.

Hon pratade även om Sveriges i juni nästa år ska stå värd för FN mötet Stockholm+50 med fokus på klilmatfrågor. Att den gröna omställningen är viktig och något som ska satsas på ännu mer framöver. Hon betonade att både jordbruks-och skogsfrågor är två viktiga delar i detta: 

- Strandskyddet ska bli mer differentierat. Det ska bli lättare
att bygga på landsbygden samtidigt som strandskyddet i högexploaterade områden förstärks. Områden av särskild betydelse för djur- och växtlivet värnas, sade Magdalena Andersson och fortsatte: 

- Äganderätten i skogen ska stärkas. Det är grunden för att i ökad utsträckning kunna ta tillvara skogens potential för ekonomi, klimat och miljö.

"Kan bli bättre"

I sitt tal pratade den nya landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg snarare om närheten till servica än om jordbruks-ch skogsfrågor. 

– Jag är superstolt över att ha blivit landsbygdsminister i statsminister Magdalena Anderssons regering. Det är ju en regering som vet vad som krävs för att hela Sveriges möjligheter ska tas tillvara. Sverige är fantastiskt men Sverige kan bättre. Som jämtlänning vet jag hur det är när det finns potthål och bristande service i människors vardag och vad det gör med människor och det är en utveckling som jag kommer arbeta hårt för att vända. Men vi vet ju också att svensk landsbygd har stora möjligheter. Nu ser vi tusentals gröna nya jobb växa fram och vi ska se till att det sker i hela landet. Vi ska ha många fler klimatsmarta landsbygdsjobb som skapar tillväxt och välfärd. Men det är en sak till och det är att vanligt folk som bor och jobbar på landsbygden ska ha rimliga avstånd till skola, till vårdcentralen och tillgång till apotek. Därför är det viktigt att vi tar tillbaka den centrala kontrollen över välfärden och låter folkintresset styra istället för vinstintresset. Nu ser jag fram emot att tillsammans med Magdalena Andersson ge all min energi och jävla anamma och ta mig an både landsbygdens utmaningar och dess möjligheter, sade Anna-Caren Sätherberg i sitt tal. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste