”Ska man investera ska man göra det nu”

Årets tredje kvartal bjöd på skyhöga vinstmarginaler i skogsindustriföretagens kvartalsrapporter och det är framför allt sågverken som gjort de stora vinsterna i år. En utveckling som enligt Johan Freij, affärsområdeschef skog och lantbruk på Danske Bank, varit välbehövlig för en historiskt pressad bransch. 

 

De svenska och nordiska sågverken går mot rekordvinster som möjliggör investeringar i både produktion och förädling. Foto: Björn Schubert


Att marknaden för sågade trävaror varit glödhet under 2021 har nog inte gått någon förbi, och även om det börjar mattas av lite så kan de flesta svenska sågverksföretag räkna hem rekordvinster när det är dags att göra bokslut. Men vad ska företagen göra med alla pengar? Skogsaktuellt har frågat Johan Freij på Danske Bank vad han tror om utvecklingen på marknaden den närmaste tiden. 

Johan Freij, affärsområdes­chef skog och lantbruk på Danske Bank tror att det kommer att hända en hel del när det gäller investeringar inom svensk skogsindustri tack vare de vinster man gjort under högkonjunkturen. 
Foto: Danske Bank

Kommer hända mycket 

– Vi har funderat en del kring det här på Danske Bank när vi såg vart det här skulle ta vägen och vi tror att det kommer hända mycket framöver. Sågverken kommer inte investera de här pengarna i några hightech-bolag någon annanstans eller liknande, utan de brukar investera i sin produktion, säger han. 

Investeringarna kan se olika ut och det finns redan i dag företag som beslutat att utöka kapaciteten, exempelvis Moelven, Derome och Setra. 

– Utbyggnaderna kommer troligtvis ske över hela skalan för att bygga bort flaskhalsar, bland annat genom ökad torkkapacitet. I den här extrema högkonjunkturen blev det ju ingen större produktionsökning och det beror säkert till stora delar på att man redan ligger och kör på maximal kapacitet, säger Johan. 

Anpassade produkter

Han tror också att råvaran kommer bli dyrare för sågverken framöver och att man kommer fortsätta att såga klena diametrar för att utnyttja prisskillnaden mellan timmer och massaved. Dessutom tror han på en ökad produktutveckling mot ökad kvalitet, optimerat utnyttjande av råvaran och mer långlivade träprodukter. 

– Trä har kommit in i finrummet nu och ska man vara kvar där ställer det högre krav på sågverken. Det gäller att erbjuda produkter som är mer anpassade till ändamålet med rakt, formstabilt virke vilket talar för mer limning och fingerskarvning. Jag har sagt förut att man skulle öka förädlingsgraden längre ut i leden och är det någon gång man ska göra det så är det nu när trä är ”inne” och har möjlighet att hitta flera applikationer inom byggsektorn, säger Johan. 

Om trä inte håller vad det lovar tror han att det kan leda till ett ändrat köpbeteende där man i stället väljer andra material om kostnaden är mer eller mindre densamma. 

Positivt för skogsägarna 

En grupp som hamnat lite i bakvattnet är skogsägarna som länge uttryckt sitt missnöje över timmerpriserna i förhållande till de vinster som sågverken nu gör. Men på sikt tror Johan att priserna kommer öka där med. 

– Det finns förklaringar till det. Bland annat har avverkningsnivån varit hög samtidigt som sågverken inte lyckades öka produktionen. Hade man sågat mer så hade också timmerpriserna ökat mer. Sedan har granbarkborreangreppen bidragit till att många sågverk fått virke ändå samtidigt som de gick in i högkonjunkturen med en bra försörjningssituation. Men på lång sikt kommer det här garanterat också att vara positivt för skogsägarna, säger Johan. 

Han menar att det varit nödvändigt, inte bara för de svenska sågverken utan också för de nordiska sågverken generellt, att man tjänat mer pengar för att kunna ha råd att investera. 

– Jämfört med de flesta andra sektorer har sågverken haft för låga marginaler. Sedan finns det alltid vissa undantag, säger Johan. 

En marknadslucka

Konsolidering, det vill säga att företag köps upp och att det blir färre aktörer på marknaden, är enligt honom en annan naturlig del i utvecklingen under en högkonjunktur.

– Samtidigt är det ju så att aktörer som tappat suget tidigare nu kan få en nytändning, så det är två sidor av myntet, säger Johan. 

Han tror att långlivade skogsprodukter kommer att vinna mark, bland annat av klimatskäl, och extremt låga sågspånspriser skulle kunna bidra till en utveckling av den svenska skivindustrin.

–  Där finns det ett fönster i marknaden och det skulle inte förvåna mig om startas ytterligare någon skivfabrik eller att man utökar produktionen i befintling industri, säger Johan.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 25 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste