Nästa generation Ford Ranger är här

Ford har nu lanserat den nya Ford Ranger 2022, som bland annat fått ett nytt lägre chassi och ökad uppkoppling med en pekskärmsbaserad mittkonsol. Dessutom har Ford anpassat sin treliters V6-motor för mer effekt och dragkraft.

Chassit hos nya Ford Ranger är fem centimeter bredare än hos tidigare modeller, vilket innebär att exempelvis lastpallar och plywoodskivor i full storlek kan lastas på flaket. Foto: Ford

Ford Ranger hör till de mest sålda pickuperna både i Sverige och Europa. Nu presenteras 2022 års modell som fått en helt ny design som mer liknar de amerikanska pickuperna.

– Med Ranger har vi haft en stor utökad familj i decennier. Denna pickup har alltid varit en pålitlig partner för småföretagare, familjer, äventyrare och många fler på mer än 180 marknader runt om i världen, säger Jim Farley, vd på Ford Motor Company, i ett pressmeddelande.

Senaste tekniken

Orderböckerna för nya Ford Ranger kommer öppna i slutet av 2022 i Europa, för leverans i början av 2023. Den befintliga modellen har i dagsläget en marknadsandel på nästan 40 procent i Europa och Ford räknar med att fortsätta behålla en stark position på marknaden även med den nya generationen.

Bakom den nya pickupen ligger Fords produktutvecklingscenter i Australien, en marknad där användare ställer mycket höga krav på pickuper som utgör ett viktigt arbetsfordon på landsbygden. Tillsammans med internationella kollegor har Fords utvecklare jobbat med att kombinera kundönskemål med företagets senaste teknik, bland annat när det gäller säkerhet.

– Vårt team var fokuserat på ett mål - att göra denna Ranger till den tuffaste och mest kapabla vi någonsin skapat, säger Graham Pearson, fordonsprogramchef för Ranger.

Stor pekskärm

Den nya exteriören är ett av resultaten av tusentals kundintervjuer och flertalet workshops och beskrivs av Ford som djärv och självsäker. Grillen och strålkastarna har fått en ny design där Ford för första gången erbjuder LED Matrix-strålkastare.

Interiören i nya Ranger domineras av mittkonsolens pekskärm som anänvds för bilens infotainmentsystem, för att ställa in körlägen och för att visa backkamerans 360 graders vy. Foto: Ford

I bilens interiör är det framförallt den stora pekskärmen i mittkonsolen som sticker ut och som innehåller Fords SYNC 4-infotainmentsystem. Skärmen finns i storlekarna 10,1 respektive 12 tum och bidrar också till ökade uppkopplingsmöjligheter, en del i arbetet med att även göra Ranger till ett familje- och fritidsfordon. 

Det nya chassit är 50 millimeter lägre och 50 millimeter bredare än hos tidigare Ranger-modeller och även framhjulen har flyttats fram för att få en bättre vinkel vid terrängkörning. De bakre stötdämparna har i stället flyttats bakåt för att ge en bättre komfort.

Belysning runtom

Nya Ranger kan beställas med ett flertal olika fyrcylindriga, tvåliters dieselmotorer samt med Fords beprövade V6-motor på tre liter som nu anpassats för Ranger. När det gäller drivningen kommer man att kunna välja mellan fyrhjulsdrift med elektriskt ”shift-on-the-fly”-system eller ett avancerat nytt fyrhjulsdriftsystem med ett tryggt ”set-and-forget”-läge.

För ökad komfort vid i- och urstigning samt åtkomst till flaket har Ford utrustat nya Ranger med integrerade sidosteg bakom bakhjulen och zon-belysning för 360 graders belysning runt bilen. Flakbelysning, nya fästpunkter och möjligheter för lastsurrning samt 150 fabrikstillverkade tillbehör är ytterligare nyheter hos den nya generationen Ford Ranger.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera