V släpper fram Magdalena Andersson

Som Sveriges Television rapporterade sent under tisdagskvällen har Vänsterpartiet (V) och regeringen nu nått en uppgörelse. Det innebär att V nu är beredda att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Efter att regeringen nått en uppgörelse med V står Magdalena Andersson ett steg närmare statsministerposten. Men frågan är om Centerpartiet kommer rösta på hennes budget. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Efter utdragna förhandlingar har V nått en uppgörelse med regeringen där man bland annat enats om ett garantitillägg för pensionärer med låga inkomster, något som av Vänsterpartiets partiledare Dadgostar beskrivs som kärnfrågan i förhandlingarna.

Garantistödet kommer enligt SVT omfatta omkring 700 000 personer och ska som mest att uppgå till 1 000 kronor i månaden.

Mycket förbättringar

Vänsterpartiet meddelar också att man också kommer att rösta på regeringens budget.

– Först kommer vi att rösta på vår egen budget. I andra hand kommer vi att rösta på regeringens budget. Vi anser att vi också fått in väldigt mycket förbättringar kring sjukförsäkringen. Det är delar som vi tycker har varit väldigt bra i regeringens budget, säger Nooshi Dadgostar till SVT.

Men enligt Magdalena Andersson är allt öppet inför en kommande regeringsbildning så några garantier för att V ska få ökat inflytande finns inte.

Oklart kring samarbete

– Vi får se om vi kommer samarbeta med V eller andra partier. Vi vet ingenting om hur en sådan regeringsbildning ser ut, säger Magdalena Andersson.

Centerpartiet (C) som är en annan viktig part i förhandlingarna har enligt henne fått ta del av överenskommelsen med V och i en kommentar till SVT uppger C att man nu kommer analysera beskedet innan man uttalar sig vidare i frågan.

Klockan 9 på onsdagsmorgonen ska alla ledamöter samlas i riksdagens kammare för att avgöra Anderssons öde. Om färre än 175 ledamöter röstar emot blir Magdalena Andersson statsminister. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera