Dasa introducerar trådlös aptering

Som första aktör på marknaden har svenska Dasa tagit fram ett trådlöst system för aptering. Genom att ta bort kablar ur ekvationen vill man skapa ett mer driftsäkert mätsystem.

Dasa Wireless 1 är världens första trådlösa apteringssystem som ska ge ökad driftssäkerhet då fraren kan köra kranen och agregatet utan att riskera att sträcka eller klämma kablar. Foto: Skärmavbild Dasa

Dagens moderna skogsmaskiner är fullspäckade med elektronik för att bland annat styra aggregatets längd och diametermätning. För att undvika krångel och stilleståndstid till följd av trasiga kablar har Dasa nu tagit fram det trådlösa apteringssystemet Wireless 1.

I det nya systemet kommunicerar en trådlös enhet i skördaraggregatet med en mottagare i skördaren vilket ger föraren ökade möjligheter att manövrera kranen och aggregatet utan att riskera att kablar kläms eller sträcks vilket kan medföra avbrott i kommunikationen.

– Dasa Wireless 1 är en innovation som svarar upp mot det moderna skogsbrukets utmaningar. Den är en av flera produkter vi har tagit fram som kan användas i ett uppkopplat system för att effektivisera och för- enkla arbetet för människor och företag inom branschen. Precis som företaget Dasa som helhet finns Dasa Wireless 1 här för att göra skogsindustrin uppkopplad och tillföra ökad drifttid, frihet och flexibilitet, säger Anders Lidberg, försäljnings- och marknadschef på Dasa i ett pressmeddelande.

Det trådlösa systemet är kompatibelt med Dasas datorer dOP20D, dOP45C och dOP50C samt mjukvarualternativen Dasa H50, H60 och H70. Systemet är också anpassningsbart och fungerar både på grävmaskiner och hjulburna skördare.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Bygge av bostäder på skogsmark – vad gäller?

 Juristen har ordet: Enligt SCB:s befolkningsprognos kommer den svenska befolkningen att öka med mellan 40 000 och 50 000 personer per år under de kommande åren. För att lösa den bostadsbrist som råder och som ser ut att hålla i sig finns ett stort intresse av att exploatera tillgänglig mark däribland hela eller delar av skogsbruksfastigheter. Sett till dess betydelse för landets ekonomi och sysselsättning är skogsnäringen en av landets mest betydelsefulla näringar. Det finns därför ett statligt intresse av att slå vakt om skogsbrukets produktionsområden. Ett intresse som ges uttryck i 3 kap. 4 § miljöbalken (MB).

 

Kommentera