Trädfällning med 21 meters räckvidd

Tyska Sennebogen presenterar nu en ny modell av sina materialhanterare utrustade för trädfällning i 700E-serien, med en kran på 21 meter och hög egenvikt för ökad stabilitet. Maskinens förarhytt kan tiltas 30 grader och hissas upp 2,7 meter för god sikt.

Beskärning och sektionsfällning blir enligt Sennebogen både billigare och säkrare med en maskin likt materialhanteraren 728E som kan utrustas med olika sorters fällgripar. Hytten kan vinklas 30 grader för god sikt upp i trädtopparna. Foto: Sennebogen

För beskärning och sektionsfällning av träd och liknande arbetsuppgifter presenterar Sennebogen nu den nya modellen 728E som placerar sig mellan de befintliga 718E och 738E.

Dubbla pumpar

Den hjulburna materialhanteraren har en vikarmskran med en total räckvidd på 21 meter tack vare en nio meter lång kranbom och en sex meter lång sticka som kan förlängas om ytterligare 2,5 meter genom kranens utskjut. Kranen kan utrustas med olika typer av grip och fällsågar, och för att säkerställa oljeflödet ut till kranspetsen är maskinen utrustad med dubbla hydraulpumpar.

Maskinens höga egenvikt på 34,5 ton inklusive sågutrustning och de utfällbara stödbenen ska ge god stabilitet, och enligt Sennebogen är materialhanteraren också ett billigare och säkrare alternativ vid sektionsfällning jämfört med exempelvis klättrande arborister.

Säker förarmiljö

Förarmiljön i hytten har ett stort fokus på säkerhet där säkerhetsrutor och skyddsgaller skyddar föraren från nedfallande grenar. Förarhytten nås via en plattform, och Sennebogen har valt att förse hytten med en skjutdörr för enklare och säkrare i- och urstigning. 

Sennbogen 728E kan bland annat utrustas med en instegsplattform med räcke samt höj- och tiltbar hytt. Foto: Sennebogen

Maskinens Cummins motor på 191 hästkrafter driver de dubbla hydraulpumparna och ger maskinen en maximal transporthastighet på 20 kilometer i timmen. Transportbredden ligger på tre meter och transportlängden är strax över 13 meter. På så vis blir maskinen mobil och självgående för flytt mellan olika objekt.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste