Ny rådgivningssatsning för smartare skogsbruk

Med sin nya satsning ”Smart skogsbruk” vill Skogsstyrelsen stötta enskilda skogsägare som vill bli mer aktiva i sin skogsskötsel. Smart Skogsbruk handlar enligt myndigheten om hållbar, ökad tillväxt och miljöhänsyn i den brukade skogen.   

Skogsstyrelsens rådgivningssatsning "Smart skogsbruk" anordnas inom ramen för det nationella skogsprodgrammet och innehåller bland annat två webbkurser för enskilda skogsägare. Foto: Björn Schubert

Smart skogsbruk ska både aktivera enskilda skogsägare och göra de mer bekväma i rollen som beställare av skogliga tjänster. I rådgivningssatsningen för skogsägare bland annat lära sig mer om att ta hjälp av digitala hjälpmedel, att beställa de tjänster som man inte hinner med själv och skapa en mera motståndskraftig skog.  

Stötta skogsägare

– Med Smart skogsbruk vill vi stötta enskilda skogsägare att bli mer aktiva i skötseln av sin skog och bli trygga beställare av skogliga tjänster. Det ska i sin tur leda till att den svenska skogen som helhet blir mer vital och produktiv, säger projektledare Anna Hamilton på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Skogsstyrelsen är en viktig del i att vara en aktiv skogsägare beslutsfattandet kring skogliga åtgärder som man i mån av tid också kan utföra själv.

– Det är smart att som skogsägare vara aktiv i skötseln och ta medvetna beslut för att skapa robusta skogar som växer bra. Det ökar skogsägarens valmöjligheter framåt, säger Anna.

Kurser dygnet runt

I satsningen ingår kurser och träffar inom de två teman ”aktiv skogsägare” och ”skogsskötsel för hög och säker tillväxt”.  

Man kan delta digitalt och till viss del genom fysiska träffar.

– Vi erbjuder även självstudier via web. Du kan gå en kurs när som helst på dygnet, alla dagar i veckan, säger processförvaltare Ulf Flygar, Skogsstyrelsen. Nya filmer och information på webben om Smart skogsbruk finns också att ta del av.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste