Skogsfrågan löst i politisk uppgörelse

De politiska förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, och Miljöpartiet pågår för fullt inför Stefan Löfvens (S) avgång. Enligt Dagens industri har nu en politisk uppgörelse kring skogen nåtts partierna emellan, men frågan om strandskydd kvarstår.

Ännu återstår en del förhandlingar innan Magdalena Andersson kan ta över rollen som statsminister. Men kring skogen har man nått en överenskommelse med C och Mp. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

För att Magdalena Andersson (S) ska kunna släppas fram som statsminister och därmed ersätta den avgående Stefan Löfven (S) krävs en rad politiska överenskommelser där skogen spelar en viktig roll.

Överenskommelse på plats

För att släppa fram Andersson kräver Centerpartiet stärkt äganderätt för skogsägare samt ett mindre restriktivt strandskydd, något som Miljöpartiet motsätter sig. Men enligt Källor till Dagens industri (Di) har nu en uppgörelse nåtts i skogsfrågan, medan förhandlingar kring strandskyddet fortfarande pågår.

Enligt Di vill Stefan Löfven inte lämna över statsministerposten innan dessa frågor är lösta och trots att alla detaljer kring skogen inte är klara menar de källor inom S som Di pratat med att en överenskommelse ska finnas på plats.

Kan förhandla

När det gäller strandskyddet är det Miljöpartiet som inte vill gå med på Centerpartiets ursprungliga krav, men partiet menar att det är positivt att man trots allt kan förhandla om strandskyddet trots att Mp och C fortfarande står långt ifrån varandra i frågan.

Di uppger att det börjar bli bråttom för S att bli klara med förhandlingarna medan övriga partier inte känner av samma tidspress. Många inblandade ställer sig också frågan om Centerpartiet kommer vika ner sig och ändå släppa fram Magdalena Andersson ifall man inte lyckas komma överens med Miljöpartiet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste