Risk för AdBlue-brist i energikrisens spår

Den minskade ammoniaktillverkningen till följd av de höga gaspriserna riskerar nu att skapa brist på AdBlue. Ett medel som bland annat används i nyare skogs, lantbruks- och entreprenadmaskiners avgasrening.

Den svenska AdBlue-tillverkaren Arom Dekor kemi AB märker redan nu av högre råvarupriser och enligt den tyska lantbrukstidningen Agrarheute kan det i förlängningen uppstå en brist på det viktiga tillsatsmedlet. Foto: Arom Dekor

Enligt den tyska lantbrukstidningen Agrarheute kan maskin- och fordonssektorn bli nästa offer för energikrisens svallvågor i form av höga gaspriser och minskad ammoniaktillverkning. Detta då ammoniak är ett viktigt ämne i avgasreningsmedlet AdBlue som används i nyare maskiner, lastbilar, bussar och personbilar.

Svårbedömt läge

Jämfört med personbilar behöver maskiner inom skogs- och lantbruk fylla på AdBlue betydligt oftare och om nivån i tanken är för låg går maskinen ner i effektreducerat läge. Därför vore en brist på AdBlue ytterligare ett hårt slag mot aktörer inom de gröna näringarna.

Enligt den tyska branschorganisationen för mineraloljeproducenter, MWV, ser man ingen AdBlue-brist än men bevakar läget och har vidtagit åtgärder för att säkerställa försörjningen. Både prisläget och tillgängligheten för AdBlue beskrivs som mycket svårt att bedöma just nu.

Högre priser

I Sverige är Arom-Dekor Kemi AB en av de största tillverkarna och leverantörerna av AdBlue och där uppger marknadsansvarige Madeleine Olsen att man fått högre kostnader.

– Vi har inga problem med leveranser men vi märker av bristen genom att råvarorna vi köper in blir dyrare och det högre priset drabbar också slutkunden, säger hon till Jordbruksaktuellt.

Även den Österrikiska skogstidningen Forstpraxis skriver om problemet där Österrikes största tillverkare av AdBlue, Obereder GmbH, varnar för knapphet av ämnet.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste