Över 100 länder eniga – vill stoppa avskogning

Över 100 länder som deltar i klimatmötet COP26 lovar att stoppa avskogningen före 2030 och återställa skövlade områden. Det är det första stora avtalet vid mötet i Glasgow.

Syftet bakom beslutet är bland annat att stötta utvecklingsländer att återställa skadad mark och bekämpa skogsbränder. Foto: Mostphotos

Indonesien, Brasilien och Kongo-Kinshasa hör till de länder som gått med på att stoppa avskogningen. De omkring 100 länderna meddelade beslutet sent under klimatmötets första dag (måndagen den 1 november) i Glasgow. Tillsammans står de för omkring 85 procent av världens skogar. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Omfattar stor yta

Arbetet med omställningen och återskapandet av skövlade områden beräknas kosta 160 miljarder kronor och ska bekostas av offentliga och privata medel och omfattar en yta på över 13 millioner kvadratkilometer.

Överenskommelsen ska stoppa avskogning som innebär att skog och skogsmark permanent används till något annat, exempelvis odling eller bebyggelse. Men syftet är också att stötta utvecklingsländer att återställa skadad mark och bekämpa skogsbränder. Runt 20 länder har också åtagit sig att se till att göra vad man kan för att varor som soja, palmolja och kakao inte ska bidra till avskogning.

”Ger oss en chans”

– Detta ger oss en chans att sätta stopp för mänsklighetens som erövrare av naturen och i stället bli dess beskyddare, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som själv anser att överenskommelsen saknar tidigare motstycke.

Även USA:s president Joe Biden kommenterade beslutet:

– Vi kommer se till att marknaden känner till det verkliga ekonomiska värdet i de naturliga kolsänkorna och motivera regeringar, markägare att prioritera bevarandet av skogarna, sade han.

Förutom USA och Storbritannien står även bland annat de nordiska länderna bakom beslutet tillsammans med Kanada, Kina och Ryssland.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 november 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste