Skanska bygger med hybridelement

Som första byggföretag ska Skanska nu använda Metsäs hybridelement Kerto LVL, som kombinerar trä och betong. Byggelementen av sandwich-typ ska få fler att bygga med trä.

Kerto LVL är byggelement som kombinerar betong och trä vilket både minskar koldioxidutsläpp och vikt. Foto: Skanska

Vid byggnationen av Metsä Fibres nya sågverk i finska Rauma använde byggföretaget Skanska 100 kvadratmeter av hybridelementen Kerto LVL som tillverkas av Metsä Wood och deras samarbetspartners. Byggelementen som består av både trä och betong ska enligt tillverkaren både reducera koldioxidutsläpp och spara vikt genom inblandningen av trä.

Innovativa möjligheter

– Vi är glada över att få prova nya innovativa möjligheter och samarbeten, och de nya hybridsandwhichelementen i Rauma-sågverket är ett utmärkt exempel på detta. Genom att använda hybridelement minskas mängden betong, och elementen är också lättare än vanliga element, säger Ilkka Romo, chef för produktivitets- och kvalitetsenheten på Skanska i ett pressmeddelande.

Att kunna erbjuda lösningar med låg eller ingen koldioxidpåverkan alls under byggnadens livslängd är enligt Skanska också en del i företagets mål att bli koldioxidneutrala till 2045.

– Hybridsandwichelementen är en bra start, sågverksprojektet i Rauma har gett oss värdefulla insikter och lärdomar vid monteringen. Hybridelementen passar bra med våra tekniska behov. Vårt samarbete med Metsä Wood och Metsä Fibre har börjat bra, mycket tack vare de båda företagens kompetens, säger Romo. 

Lägre vikt

Hybridelementen kan monteras utan fogning, betongslipning eller rengöring likt konventionella betongelement.

– Monteringen av hybridsandwichelementen har gått till på ungefär samma sätt som för vanliga betongsandwichelement. Vi kunde använda en mindre lyftkran, eftersom hybridsandwichelementen inte väger lika mycket som traditionella betongelement. Den lägre vikten kan leda till besparingar i stora byggprojekt, säger Petri Puputti, Construction Manager på Skanska. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste