Svenska forskare bakom världsunik självkörande skotare

I västerbottniska Hörnefors har vad forskare beskriver som ett viktigt steg mot ett hållbart skogsbruk tagits när världens första helt självkörande skotning av virke genomfördes.

Forskarna från Luleå tekniska universitet och Sveriges lantbruksuniversitet framför AORO-plattformen. Från vänster: Ola Lindroos (SLU), Torbjörn Lindbäck (LTU), Håkan Lideskog (LTU), Omar Mendoza Trejo (SLU), Pedro La Hera (SLU), Magnus Karlberg (LTU). Foto: Annelie Knutsson, MÄJT

Bakom den världsunika autonoma skotningen som skedde helt utan mänsklig inblandning står forskare från Luleå Tekniska Universitet (LTU) Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Skogstekniska Klustret.

Rita om kartan

– Det här kommer att rita om kartan för branschen och hur andra aktörer inom området ser på operationer som dessa. Vi har jobbat oerhört intensivt med det här testet och det känns väldigt skönt att det fungerar, säger Magnus Karlberg, professor vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Det innebär en stor vidareutveckling av tidigare försök av autonom teknik i skogsmaskiner, där man nu kunnat programmera maskinen till att både hitta virke, lasta det och transportera det till avsedd plats.

– Det har tidigare jobbats med att autonomt köra maskinen, att hitta stockar och andra föremål och att styra kranen. Men nu har vi för första gången lyckats sätta ihop alla dessa delar så att allt går att göra i en sekvens, förklarar Ola Lindroos, professor i skogsteknologi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Många år bort

Trots framstegen är tekniken än så länge i ett mycket tidigt stadium, men Magnus tror att den kommer förändra skogsnäringen på sikt.

– Även om det fortfarande är många år bort, och kommer ske gradvis, är vi övertygade om att den tekniska utvecklingen med smarta autonoma skogsmaskiner är framtiden för skogsbruket. Vi har visat att tekniken finns och fungerar men det är såklart skillnad att arbeta med detta från ett forskningsperspektiv jämfört med kommersiell verksamhet. Vi forskare kan unna oss att kliva in i framtiden på ett helt annat sätt, säger han.

Maskinplattformen som forskarna jobbat med och som genomfört den autonoma lastningen av virke ingår i forskningssamarbetet AORO (Arctic Off-Road Robotics Lab) och började utvecklas redan 2014.

Närmare näringslivet

– Tack vare hårt arbete börjar nu vår gemensamma vision realiseras. Det här hade inte varit möjligt utan den kompetens som finns på Luleå tekniska universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Genom vårt samarbete kan forskningens resultat knytas närmre näringslivet, vilket är värdefullt för båda parter. Vi samverkar med såväl skogsbolag som maskintillverkare och även stora delar av värdekedjan för att fånga upp vilka utmaningar och trender som råder, säger Linda Nyström, vd på Skogstekniska klustret.

Enligt Magnus Karlberg är det nu dags att ta nästa steg i utvecklingen av maskinen.

– Vi behöver fortsätta jobba med att göra systemen mer robusta. Vi vet nu att plattformen klarar av arbetsuppgifter i tjänligt väder men för att implementeras i industrin krävs det att maskinerna är pålitliga i till exempel kallgrader, snöfall och dålig terräng, avslutar han.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste