Uppåt för möbler och småhus

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen Rapporterar om en ökad svensk möbelexport jämfört med före pandemin. Samtidigt har också efterfrågan på småhus ökat kraftigt.

Trä- och Möbelföretagens branschorganisation TMF rapporterar om ökad tillverkning och orderingång för möbler och småhus under första halvåret 2021. Foto: Mostphotos

Efterfrågan och önskan om att bo i eget småhus­boende har enligt Trä- och Möbelföretagen (TMF) drivit på en ökning av orderingången för styckebyggda hus med 89 procent.

Står sig starka

– Det är mycket glädjande att TMF:s medlemsföretag, som naturligtvis påverkats av pandemin, står sig starka och nu även tar marknadsandelar. Medlemmar i bygg- och byggmaterialsektorn har fortsatt hög efterfrågan och nu ser vi även en tydlig återhämtning på möbel- och inredningssidan, säger David Johnsson, vd på TMF i ett pressmeddelande.

Under första halvåret 2021 levererades nio procent fler småhus än under motsvarande period 2020, och orderingången för fritidshus ökade enligt TMF med hela 123 procent.

Antalet levererade lägenheter med trästomme under perioden januari till juni i år var 3 059. En ökning med 27 procent jämfört med fjolåret Det totala bostadsbyggandet med påbörjade bostäder av samtliga material ökade med 25 procent.

Ökad möbelexport

Som en direkt konsekvens av det ökade bostadsbyggandet ökade också behovet, och därmed tillverkningen utav byggnads- och köksinredningar. Även när det gäller dörrar och fönster syntes en ökning med 23 procent under årets första halvår jämfört med motsvarande period under fjolåret.

Möbelexporten under samma period ökade med nio procent till 9,6 miljarder kronor. Motsvarande ökning för kontorsmöbler var 21 procent, en ökning till 1,4 miljarder kronor vilket kan ses som en ett resultat av hemarbetet under pandemin.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste