EU-kommissionen misstänker kartellverksamhet inom massaindustrin

Den 12 oktober har personal från EU-kommissionen tillsammans med tjänstemän inom lokala konkurrensmyndigheter i ett antal medlemsländer genomfört oanmälda kontroller hos företag verksamma inom massaindustrin.

EU-kommissionen har i dag den 12 oktober genomfört oanmälda inspektioner hos företag inom den europeiska massaindustrin efter misstanke om kartellverksamhet. Foto: Mostphotos

Den europeiska massaindustrin har nu hamnat under lupp efter att EU-kommissionen fattat misstankar om kartellverksamhet.

”Kommissionen har misstankar om att de inspekterade företagen kan ha brutit mot EU:s ”antitrust-lagstiftning” som ska motverka kartellbildning och begränsade affärsmetoder.” skriver man i ett pressmeddelande.

Oanmälda inspektioner är ett första steg i utredningen och har enligt tidningen Dagens industri genomförts i både Sverige och Finland, där svenska Konkurrensverket varit inblandade. Kommissionen pekar samtidigt på att det faktum att oanmälda inspektioner genomförts inte per automatik innebär att brott har begåtts.

Dagens industri uppger att Stora Enso och UPM är bland de företag som fått oanmälda besök. I ett pressmeddelande skriver UPM att företagets industrier varit föremål för inspektioner, men att man i dagsläget inte har någon ytterligare information kring vad som framkommit av dessa.  

När det gäller Stora Enso så framgår det av ett pressmeddelande att det är huvudkontoret i Helsingfors som varit föremål för EU-kommissionens inspektion.

Utifrån nya uppgifter den 13 oktober framgår det att även svenska Södra varit föremål för inspektion och att man samarbetar fullt ut med kommisisonen, för att som man uttrycker det "åstadkomma en smidig och korrekt process".

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste