IBC 3.0 nu med förarassistans

John Deere introducerar nu den senaste versionen av sin kranspetsstyrning IBC. I version 3.0 finns förarassistanssystem som ska motverka matning och sågning mot förarhytten samt slangbrott.

John Deeres kranspetsstyrning IBC 3.0 inehåller såg- och matningsassistent och överrotationsskydd. Foto: John Deere

Inledningsvis lanseras IBC 3.0 till John Deeres skördare 1270G och 1470G och skördaraggregaten H424, H425 och H425HD.Kranspetsstyrningen har utökats till att också innehålla förarassistenssystem som exempelvis ett överrotationsskydd för att undvika slangskador när aggregatet vrids runt för att greppa träd.

Dessutom finns nu både en matningsassistent och en sågasstistent som ska vägleda föraren för ett säkrare arbete där man inte matar-eller sågar mot hytten.

Matningsassistenten sänker aggregatets matningshastighet kraftigt när stammar matas mot hytten. När stammarna en fördefinierad kritisk zon nära hytten avbryts matningen helt. Dessutom visas ett popupfönster på styrsystemets skärm som illustrerar ”rätt arbetsmetod”. Den assisterade sågningen hjälper till att förhindra sågning mot hytten.

Tillsammans med överrotationsskyddet ska föraren enligt John Deere få mer tid till att fokusera på planering av arbetet, vilket i sin tur ska ge ett effektivare och mer avslappnat arbete med bättre skydd mot externa skador.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste