Ferry historisk VM-fyra

Ferry Svan firade sin födelsedag med en historisk fjärdeplats i Stihl Timbersports VM i München i helgen. Den unge talangen tog därmed den hittills bästa placeringen av en svensk atlet i den individuella tävlingen.

Med en fjärdeplats i grenen Hot Saw säkrade Ferry Svan också en fjärdeplats i det totala resultatet, en klar förbättring jämfört med sjunde platsen under VM 2019. Foto: Stihl

Efter tävlingsvacuumet i pandemins spår var förväntningarna höga när det återigen anordnades ett VM i Stihl Timbersports. En tävling som i år ägde rum i tyska München. Trots att det mer liknade ett europeiskt mästerskap, då endast två tävlande från Nordamerika deltog utöver den europeiska eliten, så blev det en spännande kamp med flera personbästa och ett nytt världsrekord.

Bästa säsongen hittills

Efter flera starka prestationer räckte det till slut till en fjärdeplats för Ferry Svan som fyllde år under tävlingsdagen.

– Jag är helt okej nöjd med min placering, hade jag gjort en bättre Springboard hade jag kanske haft en medalj, men det är lätt att vara efterklok. Men säsongen har varit väldigt bra, jag har hållit en jämn nivå och haft en hög lägstanivå. Sammanfattningsvis min bästa säsong hittills, säger Ferry i ett pressmeddelande. 

Nytt världsrekord

Segern gick till amerikanen Jason Lentz som segrade i den sista grenen Hot Saw och därmed tog hem VM-titeln. Han fick dela pallen med kanadensiske Marcel Dupui, som gjorde en stark comeback efter en diskvalificering i grenen Stock Saw och tjeckiske Martin Komárek.

Fransosen Pierre Puybaret slog Ferrys tidigare världsrekord i grenen Single Buck, där man numera sågar utan assistent som kilar och sprayar sågen med olja. I den nya tappningen hade Ferry världsrekordtiden 12,01 sekunder och det nya rekordet landade på 11,58 sekunder.

I samband med VM meddelade också den tyska Stihl Timbersportsveteranen Rober Ebner att han ”går i pension” och slutar tävla, för att kunna spendera mer tid med sin familj.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 oktober 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste