De inför retursystem för slirskydd

För att jobba mer hållbart i en värld med begränsad råvarutillgång och höga priser på stål inför Norska Lilleseth Kjetting nu ett retursystem för slirskydd. Utslitna kedjor till traktor- och maskinhjul ska kunna lämnas i containrar för återvinning.

Lilleseths första returcontainer står utanför den egna anläggningen i norska Skarnes. Från vänster i bild: Stine Lilleseth, marknadschef, Ida Gulbrandsen (Klosser Innovasjon), Ingvild Fuglerud, ekonomichef. Foto: Lilleseth Kjetting AS

Det norska företaget Lilleseth Kjetting har varit verksamma i 74 år, och under denna tid har man enligt egna uppgifter levererat sammanlagt 75 000 ton slirskydd i form av hjulkedjor. Under högsäsong levererar man i dag omkring 12 ton kedjor om dagen.

Mycket kan återvinnas

När ett par kedjor blivit utslitna menar Lilleseth att de i regel bara läggs undan och glöms bort, trots att så mycket som 75 procent av materialet skulle kunna återvinnas och bli nya kedjor. För att ändra på detta och ökad återvinningen av stål i en tid av höga råvarupriser och råvarubrist vill man därför samla in gamla kedjor med hjälp av returcontainrar, skriver Lilleseth i ett nyhetsmeddelande på sin hemsida.

Får rabatt

Dessa containrar ska i ett första skede ställas ut hos återförsäljare för Lilleseths produkter, och de som lämnar in gamla kedjor oavsett fabrikat ska sedan få rabatt på ett par nya från Lilleseth. I förlängningen jobbar man också mot ett mer digitalt retur- och ersättningssystem där man exempelvis ska kunna få en rabattkupong direkt i mobilen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste