18 vargar på tilldelningen i Örebro län

Inför vinterns licensjakt på varg har länsstyrelsen i Örebro län tagit beslut angående avskjutning tillsammans med Västmanland, Dalarnas och Värmlands län. Totalt rör det sig om 18 vargar i reviren Haraldsjön, Snösjön och Immen som delas mellan de olika länen.

Enligt länsstyrelsen i Örebro län kommer vinterns  licensjakt på varg beröra gränsreviren mot Västmanland, Dalarnas och Värmlands län där totalt 18 djur ska skjutas. Foto: Thinkstock

I ett pressmeddelande skriver länsstyrelsen i Örebro län att vinterns licensjakt på varg i länet kommer omfatta 18 djur i revir som delas med tre grannlän.

Minska vargtätheten

Huvudsyftet med avskjutningen är enligt länsstyrelsen att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst. Enligt den senaste inventeringen finns det inga genetiskt viktiga vargar i de tre gränsreviren, samtidigt som området hör till Sveriges vargtätaste.

Sju län

I sitt pressmeddelande skriver länsstyrelsen i Örebro län också att samarbetet över länsgränserna kring jakten i gränsreviren grundas i en bred förankring, och att licensjakten 2022 i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet omfattar 5,5 revir motsvarande 33 vargar. Berörda län är Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Örebro, Västmanland och Värmland.  

Fördelningen mellan reviren:

Prästskogen - Delas mellan Gävleborg, Jämtland och Västernorrland

6 individer

Gullsjön - Delas mellan Dalarna och Gävleborg

6 individer

Haraldsjön - Delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro

6 individer

Snösjön - Delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro

6 individer

Immen - Delas mellan Värmland och Örebro

6 individer

Rømskog - Delas mellan Värmland och Norge (räknas som halvt revir)

3 individer

Källa: Länsstyrelsen Örebro län

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 30 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste