En skördare för den självverksamme

Under Mittiamässan den 3–4 september visade Alstor för första gången upp sin nya skördare för en större publik. 840H som maskinen heter bygger på skotarens framvagn men har en helt ny bakvagn som utrustats med Mowi-kran. 

 

Alstor 840H är en skördare som bygger på företagets skotare 840 Pro, men som fått en ny kraftigt dimensionerad bakvagn med 360 graders vridhus. Foto: Björn Schubert


Självmekaniseringen inom skogsbruket finns i alla nivåer, från fyrhjulingar med enkla timmervagnar till fullfjädrade skogsmaskiner i kompakt format. 

P25 kranen från Mowi lyfter 400 kilo och krantilten ger en tiltvinkel på +25 till -12 grader. Stegmataren från Tapio har en maximal kapdiameter på 25 centimeter. 

Sett ett behov 

Bland de sistnämnda finns nu ett nytt tillskott på marknaden, nämligen Alstors skördare 840H med parallellkran och stegmatare. 

– Det är nästan som en världspremiär här uppe på Mittia så det är jättekul att vara här, säger Alstors vd Kristian Laurell, som Skogsaktuellts reporter träffade på plats under mässan. 

Skördaren är ett komplement till det nuvarande utbudet som gör Alstor till en komplett leverantör av små skogsmaskiner för den självverksamma när det gäller gallring.

– 840 Harvester har vi tagit fram då vi sett ett behov på marknaden. Kunder som har våra skotare men som även är intresserade av att ta hand om gallringen helt i egen regi, förklarar Kristian och fortsätter: 

– Den bygger på samma beprövade drivlina och framvagn som vår skotare 840 Pro, men den har en helt ny unik bakvagn. 

Hytten är rymlig för maskinens storlek och är utrustad med minispakar och apteringsdator. Tio LED-lampor på taket samt kranspetsbelysning och backkamera är standard.

Kraftigt chassi 

Ett av Alstor-skotarnas karaktäristiska kännetecken är att de väger under 2,7 ton och kan lasta 3,5 ton.

– Med den här maskinen klarar vi inte de vikterna så då kunde vi gå på en kraftigare och tyngre bakvagn direkt. Här har vi gått på helt andra dimensioner och satsat på ett kraftigt chassi så med motvikt landar vikten på runt fyra ton. Vi har också överdimensionerat krantilten rätt rejält för att det ska hålla ordentligt och den har också en väldigt stor vinkel, så att man ska komma åt skymda träd, säger Kristian.

Han menar att hela konceptet med dessa mindre maskiner inte är hur stor volym man ska få ut, utan vilka träd man ska lämna kvar i skogen. Då är det en stor fördel med en smidig maskin. 

– Vi har minskat hjulbasen med ungefär 70 centimeter vilket gör skördaren otroligt smidig. Det är till och med så att man måste tänka sig för när man hugger så att skotaren också kommer fram, säger Kristian. 

En proffskran 

Framkomligheten hos Alstors maskiner bygger till stor del på den korta nosen. Det vill säga avståndet från nosen till första hjulet. 

– Det ger god framkomlighet i terrängen och bra hindertagningsförmåga utan att framänden tar i marken. 

Skördarens kran är en P25 från Mowi och i kranspetsen sitter ett stegmataraggregat från finska Tapio, men även andra märken av stegmatare finns tillgängliga. 

– När det är en ren skördare så vill man ju ha en parallellkran och där har vi nu ett samarbete med Mowi vilket också känns jättekul, att vi kan erbjuda en proffskran med gott rykte. Det är helsvenska grejer och det är vi stolta över, säger Kristian. 

Efterfrågat koncept 

För maximal räckvidd och smidighet har man valt att ha ett 365 graders vridhus.

– Det innebär att man i princip kan fälla träd som står framför maskinen, förklarar Kristian. 

Valet att satsa på ett stegmataraggregat i stället för ett rullmatat är enligt honom en fråga om både kostnad, servicevänlighet och användarvänlighet. 

– Med ett stegmataraggregat går det att hålla en relativt hög produktion om man blivit lite van. Det är en enkel konstruktion och så kan skogsägarna själva styra när och hur de vill gallra.  Det är ett koncept som vi märker att skogsägare börjar efterfråga och uppskatta, säger Kristian.

 

Alstor 840H

Längd: 4,5 m

Bredd: 1,65 m

Tjänstevikt: 3 700 kg 

Motor: 3 cyl Kubota Diesel (25 hk)

Transmission: Hydrostat med låsbar differential 

Styrning: Servostyrning orbitrol

Kran: Mowi P25 5,2 m

Aggregat: Tapio 160

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste