Miljonsatsar för ökad torkkapacitet

Skogsindustrikoncernen Vida gör nu en storsatsning på torkkapaciteten vid sex av sina sågverk, där man planerar att installera nya kanaltorkar. Investeringen motsvarar över 100 miljoner kronor och beräknas öka den årliga torkkapaciteten med 400 000 kubikmeter.  

Vidas sågverk i Alvesta är ett av sex sågverk som ska få nya kanaltorkar, en investering på över 100 miljoner kronor. Torkarna beräknas vara i drift under 2022 och kommer öka den årliga torkkapaciteten med 400 000 kubikmeter. Foto: Valutec

För trävaror av hög och jämn kvalitet är torkningen en viktig faktor i förädlingskedjan. Vida har därför valt att investera över 100 miljoner kronor i nya kanaltorkar för att öka torkkapaciteten och torkkvaliteten, och samtidigt också effektivisera energiförbrukningen. Detta för att möta både kvalitets- och miljökrav.

Minskat klimatavtryck

– På Vida arbetar vi varje dag med att minska vårt klimatavtryck. De nya kanaltorkarna kombinerar hög kapacitet och kontinuitet vilket innebär stora fördelar när det handlar om energieffektivitet, säger Jonas Axelsson, teknisk chef för Vida i ett pressmeddelande.

De nya torkarna till Vidas sågverk i Alvesta, Tranemo, Vimmerby, Vislanda, Bruzaholm och Borgstena levereras av företaget Valutec. Vida i Borgstena får företagets första TC-kanaltork som bygger på ett gammalt koncept som vidareutvecklats av Valutec.

– Vi säljer i dag TC-kanaltorkar till marknader runt om i hela världen. Genombrottet är resultatet av tusentals utvecklingstimmar där vi studerat, utvärderat, testat och uppfunnit nytt i alla delar av en sorts virkestork som i sin första form användes redan 1927, säger Robert Larsson, vd för Valutec.

Senaste tekniken

I den nya generationen TC-kanaltorkar uppger Valutec att det stora tekniksprånget ligger i den individuella styrningen av temperatur och lufthastighet i olika zoner. Torkarnas integrerade simulatorteknik ger användaren samtidigt stor frihet i valet av dimensioner på det virke som ska torkas. Något som ska ge optimerade processer och hög kapacitet.

– Vida strävar efter att alltid ha den senaste tekniken. Det ska bli mycket intressant att utvärdera hur TC-torken kan bidra till att effektivisera vår produktion, säger Johan.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste