Smutsvatten stoppar pappersbruk

Billerud Korsnäs pappersbruk utanför Gävle stoppas nu på obestämd tid. Efter den senaste tidens kraftiga är vattenkvalitén för dålig och reningskapaciteten otillräcklig.

När produktionen vid Billerud Korsnäs produktionsanläggning för vätskekartong och liners i Gävle nu stoppats jobbar de 700 anställda istället för att få igång vattentillförseln igen. Foto: Billerud Korsnäs

SVT Nyheter Gävleborg rapporterar om problemet som Billerud Korsnäs i Gävle nu ställs inför när vattnet från sjön Trösken som används är för smutsigt för pappersbrukets reningsverk efter den senaste tidens kraftiga regnväder i regionen.

– För att skydda utrustningen så att den inte får långsiktiga problem har vi stoppat vår produktion. Det är en effekt av extremvädret i Gävletrakten. Vattennivåerna har varit så höga att vi inte kunnat pumpa in nytt vatten från Dalälven, säger Angelica Lindholm, Kommunikationsansvarig hos Billerud Korsnäs Gävle till nyhetskanalen.

Vattnet från Dalälven som kommer via sjön trösken används för kylning, massatvätt och ångtillverkning. Vatten som nu blivit grumligt och smutsigt. Pappersbrukets 700 anställda har enligt SVT Nyheter Gävle nu fått byta arbetsuppgifter till att försöka få ner vattennivån i sjön så att vattentillförseln kan återupptas.

– Vi jobbar otroligt intensivt för att får igång produktionen så fort som möjligt. Det är lätt hänt att tänka att när vi har ett stopp så har medarbetarna ingenting att göra, men det kan vara tvärtom, de har fullt upp allihopa, säger Angelica.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 september 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste