DNA-teknik avslöjar ny barkborreart

Insektsexperten Åke Lindelöw vid SLU har för första gången under sin långa karriär upptäckt en ny art. Det rör sig om en barkborre som främst hittats i norra Sverige, Norge och Finland och som nu kunnat identifieras genom modern teknik.

Den nyupptäckta barkborrearten T.borealis har hittills endast hittats norr om polcirkeln. Foto: SLU

Barkborrearten som Åke Lindelöw nu är med och beskriver kallas Trypophloeus borealis och hittades i slutet av 1960-talet, men först nu har den kunnat identifieras.

En rolig upptäckt

– Det var en rolig upptäckt att vara med om. Den nya tekniken med DNA har öppnat helt nya möjligheter att finna nya arter, säger Åke Lindelöw som har samarbetat med Torstein Kvamme på Norsk institutt for bioøkonomi, i ett nyhetsmeddelande.

Upptäckten gjordes enligt SLU genom att Åke gick igenom en samling barkborrar som donerats till Naturhistoriska riksmuseet, där han hittade ett exemplar som inte såg ut som alla andra. Barkborren daterades till år 1969 då den hittades vid Årosjokk söder om Nikkaloukta i Torne lappmark, dit Åke själv reste 2008 för att tillsammans med andra insektsexperter hitta borren.

– Vid lunch avvek mitt sällskap för att söka andra skalbaggar i närheten av Kiruna. Jag gick upp efter jokken och såg efter ett par-tre hundra meter stora viden med knappt millimeter-stora cirkelrunda flyghål i döda barkpartier. I gränsen mellan levande och döda delar av stammen fanns gångsystem inne i barken med föräldradjur och stora larver, berättar Åke.

Misstänkte ny art

Han tog med sig några barkbitar för att kunna studera de i lugn och ro och efter kontakt med en rysk kollega trodde man först att det rörde sig om en känd art från Ryssland, men DNA-tekniken visade något annat.

– Vi misstänkte att det kunde vara en ny art och bestämde oss för att utreda släktskapet med hjälp av DNA-teknik. Trypophloeus är ett taxonomiskt mycket besvärligt släkte, säger Åke.

Han hade rätt i sina misstankar då det visade sig att barkborren han hittat var mer besläktad med arten T. nitidusi.  som är vanlig i Alaska. Den nya barkborren som inte fått något svenskt namn än är 1,5–2 millimeter lång och lever på svartvide och ripvide. Hittills har den bara hittats norr om polcirkeln, därav namnet T.borealis.

Enligt LSU är kunskapen om vilka arter av barkborrar som finns i landet viktig, både när det gäller skadegörare och barkborrar som bidrar till insekternas mångfald.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste