Ferry försvarade mästartiteln

Efter helgens nordiska mästerskap i Stihl Timbersports står det nu klart att fjolårsvinnaren får behålla titeln. Nivån hos de tävlande var hög och flera nya topptider noterades.

Ferry Svan kunde till slut avgöra lördagens nordiska mästerskap i Stihl Timbersports efter en tävling med tuff konkurrens. Med sig på pallen hade han Calle Svadling på en andra plats och den unge Emil Hansson på en tredje plats. Foto: Stihl

Stihl Timbersports har vuxit i både Europa och Sverige de senaste åren, och i dag kan de svenska atleterna mäta sig med den internationella eliten. Med ett stabiliserat coronaläge kunde man i år arrangera ett nordiskt mästerskap som ägde rum i Stenkullen utanför Göteborg den 28 augusti.

Atleter I högform

I proffsklassen tävlade fem svenskar och en norrman om den nordiska mästartiteln och tävlingen inleddes med ett nytt personbästa i grenen underhand chop för 29 årige Samuel Hell som dock fick se sig besegrad av norske Ole-Magnus Syljuberget. 2019 års nordiska mästare Ferry Svan tävlade mot den 20 årige Emil Hansson i samma gren och fick se sig besegrad när Hansson presterade en stark tid på 24,24 sekunder mot Svans 24,97.

I grenen stock saw, som går ut på att såga två skivor av en stock med Stihls motorsåg MS661, slog norrmannen till med ett nytt världsrekord på 8,51 sekunder. Calle Svadling tävlade mot Ferry Svan i samma gren och båda tävlande satte nya personbästa med 9,51 respektive 9,74 sekunder.

Trots det gråbistra västkustvädret var de tävlande i högform och levererade bra resultat i gren efter gren. I standing block chop inledde både Ole-Magnus och Samuel Hell med nya personbästa. Calle Svadling hade problem med sin yxa som fastnade vid upprepade tillfällen, han tävlade mot Pontus Skye som var på hugget för dagen och högg igenom sitt block på 18,74 sekunder. En tid som i nästa heat slogs av Ferry Svan som satte ett nytt personbästa på 18,12 sekunder.

Siktar på vinst

Efter tre grenar låg Ferry i ledningen, följd av Pontus och Emil. Ferry som börjat bli varm i kläderna satte ett nytt personbästa och nytt svenskt rekord i grenen single buck med 11,73 sekunder. Även i grenen Spring board chop knep Ferry segern med en bra tid på under minuten. Efter en andra bästa tid i grenen hot saw räckte poängen för ytterligare en nordisk mästartitel för Ferry Svan som samtidigt rankas som etta i Europa just nu.

–  Det är en riktigt härlig känsla att vinna Nordiska Mästerskapen igen. Jag är såklart väldigt glad och ska nu låta det sjunka in lite mer. Nordiska Mästerskapen är en viktig tävling och ett delmål på vägen till VM, säger Ferry Svan i ett pressmeddelande efter segern.

Världsmästerskapet i oktober avgörs i tyska München.

– Inför VM kommer jag att fortsätta träna väldigt hårt och slipa på detaljerna som inte satt helt idag. Självklart siktar jag på vinst även där, avslutar Svan.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 30 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste