Framgång för biomaterial i batterier – pilotanläggning nu igång

Världens största producent av Lignin, Stora Enso, har nu tagit sin pilotanläggning för tillverkning av kol för batterier till inkörningsfasen. Genom att omvandla lignin kan grafiten i batteriernas anoder ersättas.

Anoden i batteriet är den negativa elektroden och hos alkaliska batterier består den av grafit som är ett icke-förnybart material. Stora Enso jobbar nu med att ersätta grafiten med det biobaserade Lignode som produceras vid pilotanlggningen i finland. Foto: Stora Enso

I takt med att samhället elektrifieras ökar också efterfrågan på batterier, och för att göra dessa mer hållbara jobbar Stora Enso nu med att ersätta den icke-förnybara grafiten med ett trä (lignin)baserat alternativ.

– När vår pilotanläggning nu kör igång produktionen blir Stora Enso en del av en ny värdekedja som kan leverera mer hållbara anodmaterial för batterier. Med Lignode kan vi erbjuda ett biobaserat, konkurrenskraftigt material med hög prestanda som kan ersätta den traditionellt använda grafiten. För att kunna möta efterfrågan från den snabbväxande anodmarknaden utforskar vi nu strategiska samarbeten för att skala upp och skynda på kommersialiseringen i Europa, säger Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials i ett pressmeddelande.

Pilotanläggninen är en investering på motsvarande drygt 102 miljoner kronor och ligger i finska Sunila, där man också har ett bioraffinaderi som årligen producerar 50 000 ton lignin.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste