Miljardsatsning på falskartong i Husum

Finska Metsä Board satsar nu motsvarande drygt 2,1 miljarder kronor på att utöka produktionen av falskartong vid kartong- och massabruket i Husum i Västernorrland. Produktionsökningen motsvarar 200 000 ton per år.  

För motsvarande drygt 2,1 miljarder kronor vill Metsä Board öka den årliga produktinoen av falskartong i Husum med 200 000 ton. Efter investeringen kommer produktionen ligga på 600 000 ton per år med start 2024-2025. Foto: Metsä Board

Metsä Board är en del av den finska koncernen Metsä Group, och pappersmaskinen BM1 vid massa- och kartongbruket i Husum producerar i dag runt 400 000 ton falskartong per år. Som svar på en ökad efterfrågan har Metsä Board nu beslutat om en investering i miljardklassen för att öka produktionen av falskartong till 600 000 ton per år.

Ledande producent

Investeringen kommer enligt Metsä Board att genomföras under 2021–2024 med en tyngdpunkt på de två åren 2022–2023. Den nya ökade kapaciteten väntas komma in på marknaden under 2024–2025. Pengarna ska komma från egna likvida medel samt kassaflödet från den löpande verksamheten under investeringsperioden. Samtidigt beräknas Metsä Boards årliga omsättning att öka med motsvarande omkring två miljarder kronor efter produktionsökningen.

Enligt Metsä Board stärker investeringen också företagets position som den ledande producenten av falskartong i Europa samtidigt som man möter den ökade efterfrågan på förpackningsmaterial. Produktionsökningen riktas framförallt mot den nordamerikanska och europeiska marknaden.  

En betydande investering

– Det här är en betydande investering som kommer att ge marknaden den extra kapacitet som kunderna vill ha. Husum är en konkurrenskraftig integrerad fabriksanläggning och den pågående förnyelsen av massabruket kommer att ytterligare förbättra brukets produktionseffektivitet och miljöprestanda. Det är en utmärkt plattform för att öka kartongproduktionskapaciteten på ett hållbart sätt och utnyttja styrkorna hos nordlig färskfiber, säger Mika Joukio, vd för Metsä Board i ett pressmeddelande. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste