Flera skogsbränder i torkans och åskans spår

Den senaste tidens varma och torra väder har bidragit till en kraftigt ökad brandrisk i skog och mark. Under måndagen drog ett kraftigt åskoväder fram över norra Sverige som tros ligga bakom skogsbränder utanför Örnsköldsvik och även i Västerbotten pågår flera bränder.

Det råder just nu mycket hög brandrisk i skog och mark på många håll i landet och det rapporteras om ett flertal skogsbränder i norra Sverige. Foto: Björn Schubert

De lokala SVT Nyheter-redaktionerna i både Västernorrland och Västerbotten rapporterar just nu om ett flertal skogsbränder i länen till följd av torka och åskoväder.

Under kontroll

Utanför Örnsköldsvik kämpade brandkåren under måndagskvällen tillsammans med helikoptrar mot en skogsbrand på omkring fyra hektar som riskerade att sprida sig till en gallrad ungskog, men vid niotiden på kvällen hade man fått branden under kontroll. Räddningsledaren på plats uppger för SVT Nyheter Västernorrland att själva släckningsarbetet kan komma att ta flera dagar.

Åskan tros ligga bakom den stora branden och även ett flertal mindre i länet, varför räddningstjänsten nu gått upp i stabsläge för bättre beredskap.

Svårtillgänglig terräng

Längre norrut utanför Lycksele har brandkåren jobbat med ett flertal skogs- och terrängbränder som upptäckts av brandflyg och privatpersoner, och som delvis ligger i svårtillgänglig terräng. Bland annat en brand på omkring två hektar i närheten av Hedmark utanför Lycksele.

–  Det är rätt svårtillgänglig terräng där, så vi har begärt att få hjälp av en helikopter för att släcka. Får vi inte det så kommer vi att hyra in en helikopter från en lokal operatör, sade Magnus Holmberg, räddningschef i beredskap till SVT Nyheter Västerbotten under måndagskvällen.

Trots att det handlar om ett flertal bränder samtidigt i länet ser han inte läget som akut just nu.

Samtidigt kom det också in ett larm om en misstänkt skogsbrand i Rogens naturreservat i Härjedalen under måndagen, som visade sig pågå på den norska sidan. Något som tidningen Härjedalen var först med att rapportera om.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 27 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste