C släpper fram Löfven

Det är en händelserik måndag i politiken. Talmannen har, efter att Centerpartiet beslutat att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, meddelat att det på onsdag blir statministeromröstning i riksdagen. 

Skärmbild från talmannens presskonferens.

Centerpartiets förtroenderåd beslöt på morgonen att lägga ner sin röst i statsministeromröstningen, i praktiken att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Han skulle då bilda regering med Miljöpartiet igen. 

Januariavtalet (JA) är dött. Centerpartiets partiledare Annie Lööf skriver att deras stöd villkorats: "För att göra det (lägga ner sin röst i statsministeromröstningen, redaktionens anmärkning) har vi säkerställt att tre viktiga reformer från JA genomförs – det handlar om att genomföra partsuppgörelsen kring LAS och omställning på arbetsmarknaden, om stärkt äganderätt för skogen och om ett reformerat strandskydd som gör det enklare att bo och leva i hela landet.".

Miljörpartiets språkrör Märta Stenevi meddelade direkt att någon sådan övernskommelse inte finns och inte har deras stöd.

Annie Lööf skriver att Centerpartiet inte ska rösta för Socialdemokraternas budget, utan lägga fram en egen som de ska rösta på. Därigenom undviker C att rösta på en budget Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat med Vänsterpartiet (V). V säger dock att de också ska lägga en egen budget och rösta på den. 

 

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste