Efter förhandlingar – Kvarnsveden stängs under tredje kvartalet

Stora Enso har nu avslutat de fackliga förhandlingarna (MBL) kring nedstängningen av massa- och pappersbruket i Kvarnsveden. Verksamheten kommer läggas ner i slutet av det tredje kvartalet 2021.  

Efter att de så kallade MBL-förhandlingarna nu avslutats står det klart att massa- och pappersproduktionen vid Kvarnsvedens bruk upphör permanent i slutet av Q3 2021. 440 anställda drabbas av nedläggningen. Foto: Stora Enso

I april meddelade Stora Enso sina planer om en nedstängning av två massa- och pappersbruk varav det ena är Kvarnsvedens bruk i Borlänge. Bakgrunden till nedstängningen är enligt bolaget en vikande pappersmarknad och en överproduktion på marknaden.

Förhandlingar med facket inleddes och när dessa nu avslutats står det klart att produktionen av massa- och papper vid Kvarnsvedens bruk kommer läggas ner permanent i slutet av Q3 2021. Brukets kraftverk kommer fortsätta att vara i drift för att säkerställa energiförsörjningen till brukets byggnader. Detta skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

Redan vid beskedet om den planerade nedläggningen räknade Stora Enso med att som mest 440 personer skulle drabbas, och efter beslutet om nedstängning kommer nu nya förhandlingar inledas kring de anställda. Enligt Stora Enso kommer man inte säga upp personal innan dessa förhandlingar avslutats.

Samtidigt pågår nu arbetet med att hitta framtida möjligheter för Kvarnsveden, ett arbete som sker i nära samarbete med Borlänge kommun och aktieägare. Kvarnsvedens bruk har enligt Stora Enso en väl utbyggd infrastruktur och goda logistiska förbindelser som ger flera fördelar för framtida användning.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 02 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste