Pappersbruket är för rent – får inga utsläppsrätter

Med sin biobränslepanna är Arctic Papers pappersbruk i Grycksbo för rent för att få delta i handeln med utsläppsrätter enligt EU. Brukets vd är kritisk och menar att det ger helt fel incitament samtidigt som det kan leda till ökade utsläpp.

Noll fossila koldioxidutsläpp från en biobränslepanna låter bra, men diskvalificerar enligt EU Arctic Paper Grycksbo från handeln med utsläppsrätter. Pappersbrukets vd har överklagat beslutet till EU-domstolen. Foto: Arctic Paper

Tidningen Dagens industri (Di) skriver om pappersbruket Arctic Paper Grycksbo i Dalarna, som med sin biobränslepanna inte släpper ut någon fossil koldioxid, och som därför inte får ta del av de fria utsläppsrätter som EU delar ut till företag inom massa- och pappersindustrin.

En väldig snedvridning

Genom installationen av biobränslepannan minskade man sina fossila koldioxidutsläpp med omkring 70 000 ton per år, något som ägarna menar borde premieras och inte straffas.

– Problemet är att konkurrenter till oss, som inte är lika klimatvänliga, får fortsatt tilldelning. Det blir en väldig snedvridning av konkurrensen. Det känns helt galet och ger helt fel incitament”, säger Michael Fejér, vd för Arctic Paper Grycksbo till Dagens industri.

De fria utsläppsrätterna har man tidigare kunnat sälja, men när man nu blir utan dessa utsläppsrätter i den nya avtalsperioden för handeln inom EU så räknar pappersbruket med en förlust på omkring 130 miljoner kronor under de kommande fem åren.

Ytterligare investeringar

– De pengarna hade vi kunnat använda på ett konstruktivt sätt för att ytterligare investera i klimatvänlig teknik, men det är inte på nivån att det påverkar överlevnaden av verksamheten”, säger Michael till Di.

Samtidigt menar han att det finns ett annat problem, eftersom riktmärket för tilldelningen av fria utsläppsrätter baseras på de 10 procent av företagen som är mest klimatvänliga. När Arctic Paper med noll fossila utsläpp lyfts ut ur systemet så höjs riktmärket, vilket innebär att konkurrenterna kan släppa ut mer koldioxid.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste