Trävaror nu i digital produktkatalog

Branschorganisationen Svenskt Trä har digitaliserat svensk sågnärings produktkatalog genom en ny webbplats. Den digitala katalogen ska göra det lättare att navigera på trämarknaden och tydliggöra olika trävarors unika egenskaper.

Svenskt Trä lanserar nu sin nya digitala produktkatalog med produkter från 14 av landets sågverk och hyvlerier. Katalogen kommer bland annat utökas med information som beskriver produkterna ut ett hållbarhetsperspektiv och som ska fungera tillsammans med de processer som krävs för att ta fram en klimatdeklaration. Foto: Svenskt Trä

Svenskt Träs nya digitala produktkatalog finns nu på webbplatsen traprodukter.se där man nu samlat år av utvecklingsarbete, standardisering och digitalisering. Enligt branschorganisationen handlar den digitala katalogen om att flytta fram byggbranschens positioner kring standardiserade digitala lösningar, samt göra det lättare att göra mindre klimatbelastande och effektivare val.

Profilera produkter

– De träprodukter som våra medlemsföretag säljer är väldigt neutrala när de ligger i ställen i bygghandeln. Trots att de heter samma sak och har samma användningsområde skiljer de sig mycket från varandra. Med hjälp av Svenskt Träs Produktkatalog får våra medlemsföretag nu möjlighet att profilera sina produkter och lyfta fram deras unika egenskaper. Ett exempel är information kring klimatprestanda som kommer att bli en viktig del av upphandlingen framöver, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

Produktkatalogen innehåller information på artikelnivå om de olika sortiment som 14 av landets sågverk och hyvlerier erbjuder. Svenskt Trä beskriver informationen som lättöverskådlig, och till varje text finns också en illustration och ett foto. Utöver det finns möjligheten att ladda ner illustrationer med och utan mått, CAD-filer samt renderade bilder.

En knutpunkt

Mycket av materialet är enligt Svenskt Trä kopplat till de instruktioner och byggbeskrivningar som man tagit fram. Tanken är att den som står inför ett byggprojekt i förlängningen ska kunna få ut underlag för att enkelt kunna beställa material. 

– Utöver att tillgängliggöra träprodukternas unika egenskaper digitalt, kommer Svenskt Träs Produktkatalog att fungera som en knutpunkt för en stor mängd kvalitetssäkrad produktinformation. Det här är ett område där Sverige och träbranschen ligger i framkant. Tillsammans driver vi ett unikt arbete som vi hoppas ska inspirera fler i branschen att komma i gång och samarbeta kring sina digitala processer, säger Christer Green, projektledare för digitalisering på Svenskt Trä. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 30 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste