Öppna skogsdata i kampen mot barkborre

Skogsstyrelsen har nu släppt över 3 000 drönarbilder med träd identifierade utifrån trädslag. Förhoppningen är att aktörer som jobbar med artificiell intelligens (AI) ska kunna använda bilderna för att hjälpa skogsbruket i kampen mot skadegörare.

Genom att släppa 3 100 drönarbilder med 200 000 identifierade träd, som kan användas för att skapa modeller genom artificiell intelligens, vill Skogsstyrelsen bidra till ökad utveckling av digitala lösningar i kampen mot skogliga skadegörare. Foto: Björn Schubert

På de 3 100 drönarbilderna som Skogsstyrelsen nu tillgängliggjort är 200 000 träd identifierade med trädslag, och i en del av bilderna klassas exempelvis granar som friska eller döda. Skogsstyrelsen uppger att tanken med bilderna bland annat är att träna AI-modeller för att effektivare kunna identifiera skadade granar i drönarbilder.

Ett stort värde

– Det finns ett stort intresse för den här typen av data. Utmaningarna kring upptäckt av granbarkborreskador är stora så vi ser ett stort värde i att släppa data redan nu, innan våra AI-modeller är klara, säger Halil Radogoshi, senior rådgivare inom AI på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande. Det är också värdefullt för oss att få feedback från de som använder de träningsdata vi släpper så vi kan ta med oss det i vår fortsatta utveckling.

Drönarbilder och annan data finns tillgängliga via Nationellt skogsdatalabb som skapats av Skogsstyrelsen och SLU.

Fler aktörer

– Data är en bristvara för många utvecklare så vår förhoppning med detta är att ge utvecklingen en skjuts framåt. Det kan hjälpa de som redan håller på med lösningar att förfina dem, men det kan även inspirera andra att komma igång med egna lösningar. Vi ser gärna att flera aktörer som har liknande data också gör dessa tillgängliga för andras utveckling, och här kan vi på Skogsstyrelsen vara behjälpliga, säger Bengt Djuvfeldt, projektledare för Nationellt skogsdatalabb.

– Samverkan mellan olika aktörer är avgörande i kampen mot olika skadegörare. Insekter och svampsporer känner inte av fastighetsgränser och vi som är berörda måste också jobba gränsöverskridande inom olika utvecklingsområden för att hitta lösningar, avslutar Bengt.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 29 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste