Avgång istället för extraval

Förra måndagen genomfördes en misstroendeomröstning, där statsministern fälldes. Nu kommer beskedet att Stefan Löfven (S) väljer att avgå istället för att utlysa extraval.

Stefan Löfven har valt att lämna sin roll som statsminister istället för att utlysa extraval. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Vid en pressträff på måndagsförmiddagen meddelande Stefan Löfven att han bett talmannen entlediga honom.

– Med ett år kvar till ordinarie val, med hänsyn till den extraordinära situationen som landet befinner sig i med den pågående pandemin med de särskilda utmaningar det skulle innebära, är ett extraval inte vad som är bäst för Sverige, sa Stefan Löfven, vid presskonferensen. 

Undersöka förutsättningar

Regeringen kommer att fortsätta att styra landet tills vidare, som en övergångsregering. Men nu väntar talmansrundor. Talmannen Andreas Norlén ska prata med alla partier och se vilka förutsättningar de har att bilda ett regeringsunderlag som kan få riksdagens stöd.

Snabbare process

Vid valet 2018 tog det 134 dagar innan en regering kunde röstas fram, efter en rad talmansrundor. Men enligt Anderas Norlén kommer det gå mycket fortare den här gången.

– Som ni kanske minns från den gången så har talmannen fyra försök på sig. Om alla förslagen avvisas av riksdagen blir det automatiskt ett extraval. Jag kommer att gå till kammaren mycket fortare än vad jag gjorde den gången, säger Andreas Norlén i SVT:s Agenda.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 28 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste