Historiskt hög utdelning till norrländska skogsägare

Efter fusionen av Norrskog och Norra Skogsägarna har styrelsen för det nybildade Norra Skog fattat beslut om en rekordhög vinstutdelning. Sammanlagt för föreningens medlemmar dela på 500 miljoner kronor.

Norra Skog har på kort tid blivit en ekonomiskt stark och lönsam aktör för sina 27 000 medlemmar, som nu får ta del av 500 miljoner kronor i vinstutdelning. Foto: Motsphotos

Sammangåendet mellan två skogsägarföreningar har resulterat i en ekonomisk stark förening som nu kan dela ut en halv miljard kronor till sina medlemmar.

Skapat högt värde

– Det är med stor glädje som vi konstaterar att effekten av vår fusion redan under första året skapat högt värde för våra medlemmar och att vi kan planera för framtida vinstutdelningar. Det är verkligen ett bevis på att vi tillsammans är starkare än var och en för sig, säger Torgny Hardselius, ordförande för Norra Skog i ett pressmeddelande.

Den ekonomiska föreningen med 27 000 medlemmar uppger att man tagit fram en ny strategi för vinstutdelning som ska premiera långsiktighet och bra skogsskötsel samt minska risken för prisspekulationer. Enligt Norra Skog kommer man som medlem få betydligt mer betalt för virket än vad som står på prislistan.

Långsiktigt lönsamt

– Detta kommer vara ett effektivt vaccin mot toppar och dalar på en snårig virkesmarknad och göra våra medlemmars företagande långsiktigt lönsam, förklarar Norra Skogs vd Pär Lärkeryd.

Enligt Norra Skogs styrelse ska vinstutdelningen ha två syften. Den ska premiera medlemmar som genom åren levererat till föreningen genom en hög årlig avkastning på insatskapitalet, samtidigt som den också ska kopplas till nya virkesleveranser som görs under 2021 eller kommande år.

– Vi har redan mött många positiva reaktioner från våra medlemmar som menar att föreningen nu har en genialisk vinstutdelning eftersom deras virkesleveranser inte bara ger bra resultat det år de levererar utan även leder till en fortsatt avkastning år efter år efter år, berättar Torgny.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste