Södra storsatsar på textilåtervinning

Genom OnceMore jobbar Södra med textilåtervinning, där textilfiber blandas in i den så kallade OnceMore-massan. Nu tiofaldigas kapaciteten för denna process genom en ny investering vid massabruket i Mörrum.  

Södra gör nu en ny satstning på återvinning av gammal textilfiber som sedan blandas med barrfiber i OnceMore-massa, som kan användas för att göra nya kläder. Foto: Södra 

Södra skogsägarna investerar nu i nya maskiner vid sitt massabruk i Mörrum för att öka produktionskapaciteten av sin OnceMore-massa som innehåller återvunnet textilfiber. Volymökningen ska enligt södra bli tio gånger högre än i dag och uppgå till 6 000 ton per år.

Cirkulär textilindustri

– Den nya investeringen i OnceMore är ett viktigt steg mot vårt långsiktiga mål att skapa en cirkulär textilindustri. Satsningen har fallit väldigt väl ut sedan starten och är en viktig del av Södras innovationsarbete. Vi ser nu ett bra läge att växla upp produktionen. Med investeringen förbättrar vi textilåtervinningen ytterligare och maximerar värdet av råvaran från medlemmarnas skogar, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef för Södra Innovation i ett pressmeddelande.

Men denna investering är endast ett steg på vägen mot ett betydligt större mål, nämligen att bearbeta 25 000 ton textilavfall och erbjuda baserad till hälften av skogsråvara och till hälften av textilfiber till 2025.

Stor efterfrågan

Enligt Södra möjliggör OnceMore-processen omvandlingen av stora mängder gamla textilier av bomull och bomull-polyesterblandningar till nya kläder och textilier till hälften baserade på träfiber.

– OnceMore har fått ett mycket positivt mottagande och det finns en stor efterfrågan från marknaden som ökar hela tiden. Södra levererar löpande OnceMore-massa till ett antal kunder som tillverkar textilfibrer runt om i världen. Genom den nya investeringen och samarbetet med Lenzing, kommer vi kunna skapa textilåtervinning i världsklass och växa affären. OnceMore har potential att skaka om textilindustrin, säger Johannes Bogren, chef för Södra Cell Bioproducts.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 22 juni 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste